Biznis

Šarović očekuje da će BiH biti oslobođena zaštitnih mjera EU

12/09/2018

Očekujem da će Bosna i Hercegovina, nakon našeg današnjeg izjašnjenja u Briselu, biti oslobođena od uvođenja zaštitnih mjera na uvoz čelika od strane EU – saopćio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon što je pregovarački tim Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Evropskoj Komisiji, iznio svoje argumente u okviru tzv. saslušanja zemalja obuhvaćenih zaštitnom mjerom EU na uvoz čelika.

– Izjašnjenje našeg tima bilo je vrlo argumentovano i temeljno i sve iznesene činjenice idu u prilog izuzimanju Bosne i Hercegovine iz navedene mjere – ocijenio je Šarović i dodao da „sa druge strane nisu izneseni nikakvi kontraargumenti“.

Stavovi bh. strane prvenstveno se temelje na tome da se kvote na izvoz čelika nisu mogle uvesti Bosni i Hercegovini, jer naša zemlja nije članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), te da sa EU imamo potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Naglašen je i značaj sporazuma u kontekstu ekonomskih i političkih integracija BiH a što je bio osnov za izuzimanje zemalja evropskog ekonomskog područja ( Norveške, Islanda i Lihtenštajna) iz navedenih mjera.

Bh. strana je prezentovala i statističke podatke koji idu u prilog izuzeću, uključujući i analize koje pokazuju da izvoz iz naše zemlje neće prouzrokovati štetu industriji čelika članica EU niti će načiniti ozbiljne poremećaje na tržištu EU, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Uz predstavnike ministarstva, na saslušanju su učestvovao i advokatski tim Arcelor Mittal Zenica, najvećeg izvoznika čelika iz Bosne i Hercegovine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.