Državni ministar ekonomije

Šarović u Poljskoj: Imamo mogućnost za mnogo brži ekonomski napredak

sarovic

Riječ je o samitu na visokom nivou kao dijelu Berlinskog procesa čiji je cilj jačanje regionalne ekonomske saradnje i postavljanje temelja za održivi rast

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović učestvuje na sastanku ministara ekonomije u okviru Samita Zapadnog Balkana koji se održava u Poznanu u Poljskoj, prenosi Anadolu Agency (AA).

Riječ je o samitu na visokom nivou kao dijelu Berlinskog procesa čiji je cilj jačanje regionalne ekonomske saradnje i postavljanje temelja za održivi rast.

Govoreći na panelu o globalnim tržištima i mogućnostima za trgovinu i investicije, ministar Šarović je posebno naglasio nužnost preuzimanja niza mjera za uklanjanje prepreka za ekonomski razvoj i povećanje konkurentnosti.

“BiH ni izdaleka nije iscrpila mogućnosti koje joj Inicijativa za Zapadni Balkan pruža. Krećemo se oko regionalnog prosjeka kada je u pitanju ekonomski rast, ali taj rast može biti znatno ubrzaniji u 2019. godini i narednim godinama”, rekao je Šarović.

U fokusu sastanka ministara ekonomije bilo je jačanje preduzetništva u kontekstu napretka povezanosti EU-a i zapadnog Balkana uz jače integracije ekonomija cijele Evrope.