Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak u Sarajevu okupio glavne donatore aktivne na zapadnom Balkanu

donatori (1)

Treći koordinacioni sastanak donatora na zapadnom Balkanu, koji organizuje Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), počeo je danas u Sarajevu, a učesnici će razgovarati o potrebama i prioritetima regiona s osvrtom na pregled tekućih trendova, zahtjeva i postignuća u oblasti održivog ekonomskog razvoja, reforme javne uprave, vladavine prava i slobode izražavanja, te trenutnih sigurnosnih izazova.

Na sastanku će biti razmatrana i nedavno puštena u rad baza podataka o donatorskoj pomoći u jugoistočnoj Evropi (SEEDAD) Vijeća za regionalnu saradnju. Kao jedna od aktivnosti na koordinaciji donatora, SEEDAD predstavlja online platformu za donatore i korisnike pomoći u obliku baze podataka radi usklađivanja budućih aktivnosti.

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović novinarima je kazao da RCC ove konferencije organizira jer neke sektore finansiraju brojne agencije, a neki kao što su zdravstvo i obrazovanje ostaju bez podrške.

– Želimo direktnu komunikaciju, da se dogovorimo gdje je i koja vrsta pomoći potrebna – istakao je Svilanović.

Ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović je također naveo da će ovaj donatorski skup iskoristiti da bi sagledali šta je saradnja koju zemlje regiona imaju s donatorima, s regionalnim razvojnim organizacijama i inicijativama da se ne bi ”duplirali”.

– Hoćemo da vidimo kako da novac koji dobijemo od donatorske zajednice usmjerimo u ono što su potrebe regiona i da sagledamo Evropsku uniju kao organizaciju koja daje najviše novca, na koji način da te projekte koje provodimo budu usmjereni na članstvo u Uniju – rekao je Pejović.

Dodao je da će povezivanje mladih, ekonomske teme, investicije i zapošljavanje biti na dnevnom redu trećeg koordinacionog sastanka donatora na zapadnom Balkanu.

Sastanku se odazvalo više od 100 učesnika, a okupio je glavne donatore aktivne na zapadnom Balkanu, predstavnike provedbenih agencija, međunarodnih finansijskih institucija, kao i predstavnike vlada sa zapadnog Balkana, međunarodnih institucija i organizacija civilnog društva.