Saudijski Aramco postao vlasnik najveće američke rafinerije Port Arthur

aramco

Saudijska nacionalna naftna kompanija Aramco postala je apsolutni vlasnik najveće američke naftne rafinerije Port Arthur u saveznoj državi Teksas, javlja Anadolu Agency (AA).

Dosadašnji vlasnik rafinerije u Teksasu bila je kompanija Motiva Enterprises koju su u proteklih 19 godina zajednički u omjeru 50-50 kontrolirali saudijski Aramco i britansko-holandski Royal Dutch Shell.

Shell je saopćio kako je okončan dogovor sa Aramcom i da je Aramco preuzeo potpunu kontrolu nad teksaškom rafinerijom u čijem vlasništvu su 24 terminala i koja ima dnevni kapacitet prerade 600.000 barela nafte.

S druge strane, britansko-holandski Shell je preuzeo sve dionice rafinerija Norco i Convert u Luisiani koje imaju 11 terminala.

Analitičari su ranije najavili kako Saudijska Arabija kao najveći svjetski izvoznik sirove nafte želi da direktnije uđe na tržište Sjedinjenih Američkih Država koje su najveći potrošač tog energenta.

Prema zvaničnim podacima, Saudijska Arabija je prošle godine bila drugi najveći uvoznik sirove nafte u SAD sa 1,1 miliona barela dnevno, a najveći uvoznik tog energenta u SAD bila je susjedna Kanada sa 3,3 miliona barela sirove nafte dnevno.