Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savez sindikata RS protiv Prijedloga akcionog plana zapošljavanja

Savez sindikata RS

Savez sindikata Republike Srpske nije podržao Prijedlog akcionog plana zapošljavanja u 2018. godini koji je danas razmatran na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta (ESS) u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, istakla je da su odlučili da ne prihvate novu varijantu akcionog plana, obzirom da je prethodna nakon sjednice ESS vraćena na doradu, a Vlada RS, odnosno resorno ministarstvo nije prihvatilo sindikalne sugestije.

“Primjedbe su vezane za utrošak sredstava Zavoda za zapošljavanje RS, jer svaki od projekata isključivo finansira Zavod, a samo mali dio projekata finansira se iz budžeta Savjeta ministara BiH”, kazala je Mišić.

Prema njenim riječima, prijedlog sindikata bio je da se pet miliona KM koje je trebao da da Zavod za zapošljavanje za refundiranje doprinosa poslodavcima na kraju 2018. godine bude namaknut iz budžeta RS ili Investiciono-razvojne banke RS.

Kada je u pitanju Izvještaj o realizaciji Akcionog plana zapošljavanja u RS u prošloj godini i sindikat i poslodavci zaključili su da ga je potrebno dopuniti podacima o načinu utroška sredstava, kao i o tome koliko radnika je ostalo da radi i na kojim radnim mjestima.

Sindikat i poslodavci saglasni su da je potrebno izvršiti reformu Zavoda za zapošljavanje, te izdvajati podsticaje u realni sektor.

Dejan Mijić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da u prošloj godini nije dovoljno sredstava plasirano u realni sektor. O prijedlogu akcionog plana za 2018. godinu rekao je da je dio sugestija poslodavaca prihvaćen kao što je izdvajanje sredstava za prekvalifikaciju nezposlenih za potrebna zanimanja. Da li će poslodavci prihvatiti akcioni plan zavisi od toga da li će u njega biti uvrštene subvencije za dodatno zaposlene radnike u prošloj godini.

“Poslovnoj zajednici nedostaje mnogo profila radnika od srednje do visoke stručne spreme. Nema puno zainteresovanih za rad u realnom sektoru, zašto je to ne možemo znati jer ima preduzeća sa većim platama nego u javnom sektoru, a imamo situaciju da iamo slobodna radna mjesta a biroi su puni ljudi koji nemaju posla. Tražili smo dodatno objašnjenje zašto je to tako”, rekao je Mijić.

Obzirom da je ESS savjetodavno tijelo ukoliko zbog protivljenja Saveza sindikata RS-a Prijedlog akcionog plana ne dobije podršku u ESS to ne obavezuje Vladu RS da takav prijedlog ne usvoji. Ranka Mišić istakla je bi bez obzira na to stav jednog od socijalnih partnera trebao biti uvažen kako bi se došlo do što kvalitetnijeg rješenja.