Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo je veliko ime u Kini, vrijeme da se BiH pripremi za kineske turiste

20160505_2_16558289_9742110_Web

Turizam je privredna grana koja zahtjeva minimalne investicije, ali daje najbolje rezultate i zemlje u regiji ne predstavljaju konkurente jedna drugoj, one su prijatelji, saradnici i zajedno su puno jače, poručeno je sa današnjeg panela “Turizam u regiji – novi vodeći ekonomski klaster” – u okviru sedme međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum, javlja Anadolu Agency (AA).

Moderator panela Gazmend Haxhia, predsjednik ASG Grupe iz Albanije, započeo je diskusiju na temu s porukom da zemlje jugoistočne Evrope treba posjetiti zbog njihovih prirodnih ljepota, slikovitosti i da bi ova regija, kao takva, trebala biti među vrhunskim destinacijama u svijetu.

Mao Chaofeng, zamjenik guvernera kineske južne provincije Hainan, govoreći o potencijalima koje nudi ova provincija, je izrazio zadovoljstvo što je turizam jedna od tema ovog Foruma i podvukao da je riječ o privrednoj grani koja zahtjeva minimalne investicije, ali daje najbolje rezultate.

20160505_2_16558289_9742106_Web

“Hainan se nalazi na jugu kine i jedino je tropsko ostvro u Kini. Pokrajina sa najmanjom površinom, ali sa velikom obalskom površinom. Hainan je vrlo važan prozor za Kinu, ima velike prednosti, ima najbolje ekološko okruženje u Kini. To je najveća kineska ekonomska zona i ona je jedino ostvro međunarodnog turizma u Kini. Trenutno smo najpopularnija destinacija za tropske putnike”, rekao je Chaofeng.

Na panelu u okviru Sarajevo Business Forumu Chaogeng je poručio kako vlada provincije iz koje dolazi želi sarađivati sa zemljama iz regije jugoistočne Evrope, istakavši kako su poznati filmovi “Valter brani Sarajevo” i “Most” smanjili udaljenost između ovih zemalja.

“Filmovi su prikazali sjajnu kulturu i prirodu ove regije. Putnici iz Hainana i iz drugih dijelova Kine smatraju ih veoma privlačnim čime dolazi do jačanja kulturnih veza između Kine i ovih zemalja”, rekao je Chaogeng.

Zhou Ping, zamjenik generalnog direktora Komisije za turizam i razvoj provincije Hainan, podvukao je da je turizam najznačajniji motor za razvoj i otkrio da je Sarajevo veliko ime u Kini, poručivši “da je vrijeme za BiH da se pripremi za veliki broj kineskih turista.”

O tome kako promovirati zdravstveni turizam u BiH govorio je Ismet Gavrankapetanović, šef Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC u Sarajevu. Kako je kazao, prednosti koje BiH uživa u odnosu da ostale zemlje kada je u pitanju ovaj sektor su pristupačnost i ljepote kojima obiluje.

“Kada je riječ o pristupačnosti, govorim o tome da je BiH pristupačnija 30 posto u odnosu na jugoistočnu Aziju, 35 u odnosu na Tursku, 60 posto u odnosu na Ujedinjeno Kraljevstvo i 90 posto u odnosu na SAD. Mnogi medicinski praktičari imaju opsežno iskustvo na svjetskim medicinskim institutima. Također je poznato da imamo jako puno malih gradova koji su jako pristupačni. Po svim pokazateljima posljednjih godina, očekujemo da će BiH doseći treće mjesto po stopi rasta turizma do 2020. godine”, rekao je Gavrankapetanović.

Nina Pobrić iz Agencije za promociju stranih investicija BiH (FIPA) je predstavila potencijale ulaganja u BiH. Kako je kazala, BiH je regionalno poznata po svojoj lijepoj prirodi, zimskim sportovima, arhitekturi, festivalima, te podsjetila da je prošloj godini “Lonely planet” rangirao na petom mjestu zemalja koje treba posjetiti.

“Sa prirodnim ljepotama, geografskom lokacijom, gastronomijom, gostoljubivim građanima, sektor turizma ima ogromni potencijal za razvoj i bilježi pozitivne trendove u proteklim godinama. Turistički sektor nudi mnoge mogućnosti mnoge profitibaline investicije u različitim sektorima turizma”, poručila je Pobrić.

Istakla je da u BiH postoje veoma dobri uslovi za zimski turizam, ljekoviti i avanturistički turizam i poručila investitorima “koji žele zakoračiti u BiH” da je za to sada pravo vrijeme.

[yuzo_related]

Eva Štarvs-Podlogar, generalni direktor za turizam i internacionalizaciju u Ministarstvu za ekonomski razvoj i tehnologiju Slovenije, izazila je zadovoljstvo što prisustvuje na Forumu na kojem je poslala jasnu poruku da zemlje regije nisu konkurenti i da svoje prirodne ljepote trebaju iskorisiti kako bi ojačale ovaj privredno važan sektor.

“Vjerujem da u regiji nemamo konkurente, već da smo prijatelji, saradnici i da smo zajedno puno jači. Što se tiče činjenice da je region jedan od najbogatijih po prirodi, kulturi naslijeđu mogu reći da su za to zaslužne sve zemlje”, kazala je Štarvs-Podlogar i dodala:

“Slovenija je prilično mala zemlja, ali imamo vrlo interesantne pejzaže visokih planina, 47 kilometara jadranske obale. Naš turistički proizvod je raznolik, trećina našeg turističkog potencijala su banjski objekti. Dosta se trudimo da banjski turizam osnažimo. Imamo objekte na planinama i na jezerima i tu je Ljubljana kao glavni grad. Ne smijemo zaboraviti ni biciklističke staze. Turisti su vrlo aktivni, mobilni i žele otkriti zemlju putujući njom. Slovenački turizam je zelen i zdrav i tako bismo željeli da nas vide i naši gosti”, poručila je Štarvs-Podlogar.

sbf