Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BUSOVAčA

SBK dobio 17 certificiranih cikloturističkih vodiča

turisticki vodici – fena

– Prvi komentari biciklista govore mi da su već počeli viđati strance i turiste iz inostranstva, tako da vjerujem da će ovaj projekat zaživjeti u svom pravom obliku i da ćemo uskoro viđati dosta novih turista – istaknuo je Zorić

U okviru projekta “Staza stare pruge” u Busovači je upriličena dodjela certifikata za cikloturističke vodiče, a u organizaciji Turističke zajednice (TZ) Srednjobosanskog kantona (SBK).

Uručeno je ukupno 17 certifikata za cikloturističke vodiče s područja Srednje Bosne.

Kompletna obuka provedena je prema standardu Biciklističkog saveza BiH i po EU standardima te je podrazumijevala osposobljenost za vođenje i organizaciju biciklističkih tura u BiH u ljetnim uvjetima.

Kako je istaknuo direktor TZ SBK i projekt menadžer Miroslav Matošević, prethodna obuka je uključivala teoretsku nastavu i program koji je obuhvaćao tehnike vođenja, orijentaciju, prvu pomoć, vođenje u prirodi, vođenje grupa, te servis bicikla.

– Na ovaj način smo stvorili odlične preduvjete za kreiranje turističkih aranžmana što nam je sljedeći korak kako bi Srednja Bosna bila jedna od najbolje organiziranih cikloturističkih destinacija u Bosni i Hercegovini – kazao je Matošević.

On je također naglasio da je Biciklistički savez BiH odradio odličan posao, te da su polaznici dobili nova i veoma značajna znanja i vještine.

– Sada je Srednja Bosna spremna da organizirano prihvaća cikloturiste i da im pruži kvalitetnu uslugu i nadamo se da će to doprinijeti i povećanju broja cikloturista ali i onih turista koji se već nalaze tu, te da će imati mogućnost za kvalitetne nove turističke aranžmane – kazao je Matošević.

Predsjednik Biciklističkog saveza BiH Toni Zorić kazao je da biciklistički vodiči mogu znatno doprinijeti popularizaciji bike turizma, a zahvaljujući “Ćirinoj stazi” biciklistički potencijali se uvelike povećavaju u Srednjoj Bosni.

– Prvi komentari biciklista govore mi da su već počeli viđati strance i turiste iz inostranstva, tako da vjerujem da će ovaj projekat zaživjeti u svom pravom obliku i da ćemo uskoro viđati dosta novih turista – istaknuo je Zorić.

Dobitnik certifikata Petar Marković iz Busovače je kazao kako na ovaj način želi unaprijediti svoju karijeru.

– Ujedno imam namjeru zainteresirati svoje sugrađane za ovim sportom, ali i svoj kraj prezentirati turistima i na ovaj način. Imam već nekoliko isplaniranih tura koje imam namjeru koristiti kao aranžmane za turiste i isto tako se planiram profesionalno baviti tim poslom – kazao je Marković.

Članica Biciklističkog kluba “Tempo” Kanita Bućar istaknula je kako će se posvetiti promociji biciklizma i svog kraja.

– Ovo je jedan veliki poticaj, te ću se manje baviti natjecateljskim dijelom, a više se posvetiti promoviranju biciklizma. Smatram da je posebno lijepo vidjeti ženu koja promovira zdrav i lijep sport. Namjera mi je motivirati mlađe naraštaje da se uključe u biciklizam – poručila je Bućar.