Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

New Delhi

Scholz se sastao s Modijem, novi sporazumi o slobodnoj trgovini EU i Indije

New Project (28)

Scholz se sastao s Modijem dan nakon prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u subotu da su on i indijski premijer Narendra Modi posvećeni zaključivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između Indije i Evropske unije (EU).

– To je važna tema i ja ću se lično uključiti – rekao je Scholz nakon sastanka s Modijem u New Delhiju.

EU i Indija su prošle godine oživjele pregovore o sklapanju sporazuma o slobodnoj trgovini s ciljem završetka pregovora do kraja 2023. godine.

Za EU, sporazum o slobodnoj trgovini s Indijom bi odgovarao njenoj strategiji povećanja angažmana s indo-pacifičkom regijom, gdje blok želi da sklopi bilateralne sporazume kako bi iskoristio očekivani veći ekonomski rast. Sporazum bi takođe mogao da djeluje kao protuteža rastućem uticaju Kine u regionu.

Scholz se sastao s Modijem dan nakon prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu. Njegova posjeta zajedno sa velikom poslovnom delegacijom istakla je rastući značaj Delhija za zapadne sile koje traže podršku za svoje protivljenje ratu.

– Rat traje već godinu dana. To je užasan rat sa mnogo razaranja, velika katastrofa. Svijet pati zbog ove agresije, ali mi ćemo učiniti sve što možemo da svijet ostane dobro mjesto – rekao je on i dodao da je saradnja između Indije i Njemačke “veoma važna”.

Modi je nastojao da odvrati tekući sastanak Grupe 20 od rasprave o ratu u Ukrajini. Njegova vlada nije otvoreno kritikovala Moskvu zbog invazije, već je umjesto toga pozvala na dijalog i diplomatiju kako bi se rat okončao.

Indija je također naglo povećala kupovinu nafte od Rusije, svog najvećeg dobavljača proizvoda iz namjenske industrije, iako su cijene pale.

Modi je rekao da su Indija i Njemačka posvećene realizaciji svog neiskorištenog potencijala u sektorima kao što su saradnja u oblasti sigurnosti i odbrane.