austrijski kancelar

Sebastian Kurz će uložiti veto na plan o povećanju EU budžeta

Sebastian_Kurz_Flickr

Dok Europska komisija lobira za porast doprinosa u iznosu od 1,11 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), fiskalno konzervativne države poput Njemačke, Austrije i Holandije spremne su dati maksimalno jedan posto

Evropska komisija lobira za porast doprinosa od 1,11 posto bruto domaćeg proizvoda, fiskalno konzervativne zemlje spremne su dati jedan posto.

-Austrija i ostale države planiraju uložiti veto na dugoročni proračun Europske unije u razdoblju nakon Brexita, ako se planirani doprinosi država neto-uplatiteljica ne umanje – izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Dok Europska komisija lobira za porast doprinosa u iznosu od 1,11 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), fiskalno konzervativne države poput Njemačke, Austrije i Holandije spremne su dati maksimalno jedan posto, prenosi Al Jazeera.

– Ako dođe do predstavljanja tog prijedloga, nećemo ga podržati, a vjerujem da to neće učiniti ni druge države neto-uplatiteljice – rekao je Kurz za austrijske medije, referirajući se na skupinu država koje u proračun uplaćuju više novca nego što ga dobivaju natrag kroz fondove.

Nada se prihvatljivom prijedlogu.Međutim, konzervativni austrijski čelnik dodao je da pregovori još traju.

– Nadam se da će nam biti predstavljen novi prijedlog, koji ćemo biti u mogućnosti prihvatiti – rekao je Kurz.

Odlaskom neto-uplatiteljice Velike Britanije iz EU-a, proračun se smanjuje, istodobno se pojavljuju novi prioriteti, poput migracija i klimatskih promjena.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sazvao je summit čelnika EU-a za 20. februar da bi se dogovorio novi zajednički proračun za 2021-27. godinu.

Michel bi se, sljedeće sedmice, trebao sastati sa 16 čelnika država i vlada, uključujući i Kurza i s njima zasebno razgovarati o temi višegodišnjeg financijskog okvira.