Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sedam dana do početka Međunarodnog sajma turizma u Skenderiji

sajam – skenderija

Kantonalno javno preduzeće Skenderija i ove godine, od 24. do 26. oktobra, organizira 40. međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turistička berza.

Glavni cilj ove manifestacije je afirmacija domaće turističke ponude i prirodnih potencijala te predstavljanje turizma kao važne privredne grane Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je veoma zanimljiva turistička destinacija, zahvaljujući geografskom položaju, izuzetnim prirodnim ljepotama, kulturno-historijskom naslijeđu i pogodnim klimatskim uslovima.

Na ovogodišnjem Sarajevskom festivalu turizma, kao i prethodnih godina, predstavit će se i inostrani turistički i ugostiteljski radnici sa svojim ponudama.

Prezentacije strane i domaće turističke ponude, predavanja, promocije, modne revije, kulturno-umjetnički program dio su sadržaja koji će biti ponuđen turističkim radnicima i posjetiocima.

Tema ovogodišnje manifestacije je gastro turizam, a u organizaciju brojnih programskih sadržaja bit će uključeni i Udruženje kuhara u BiH i Udruženje barmena ICE Sarajevo. Cilj je na jednom mjestu okupiti profesionalce iz oblasti kulinarstva, kako iz BiH, tako i iz zemalja balkanskog regiona i Evrope, zbog razmjene iskustava i unapređenja struke na globalnom nivou. Na ovom kulinarskom kupu će učešće na takmičenju pored individualnih takmičara imati i nacionalni timovi iz susjednih zemalja, ali i iz inostranstva, kao i regionalni, restoranski, hotelski i juniorski timovi koji nam dolaze iz 13 zemalja, saopćeno je iz KSC Skenderija.

U segmentu stručno-edukativnog programa, 25. oktobra u Domu mladih biće organizirana konferencija pod nazivom „Gastronomija i razvoj turističke destinacije“. Učesnici konferencije su uvaženi profesori iz BiH i regiona, predstavnici institucija i uspješni turistički radnici.

Organizirajući Sarajevski festival turizma Centar „Skenderija“ je decenijama mjesto okupljanja turističkih radnika regiona, te na taj način i ove kao i prethodnih godina daje svoj doprinos razvoju turističke ponude Bosne i Hercegovine.

Posjetioci će za vrijeme trajanja sajma imati priliku degustirati tradicionalna jela i pića.

Sarajevski festival turizma se održava uz pokroviteljstvo Gradske uprave Grada Sarajeva.