Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Seoski turizam u fokusu Tuzlanskog kantona (VIDEO)

seoski turizam tk

Fokus u turističkoj ponudi Tuzlanskog kantona u narednom periodu bit će na razvoju seoskog turizma.

Turiste koji dolaze u ovaj kanton sve više interesuje ova vrsta turizma te nekadašnji način života na selu. Interesantni su im domaći proizvodi, a naročito hrana.

U Breškama već imaju inicijativu koja se uklapa u ova nastojanja. Žele iskoristiti prazne kuće u selu, da bi od njih napravili seosku turističku ponudu. Detalji te inicijative bit će prezentirani na 12. poljoprivrednom sajmu u ovom mjestu.

– Prvo trebamo registrovati domaćinstva na selu koja ispunjavaju kriterije, koja mogu primiti turiste. Drugi korak je uvođenje u sistem, za to imamo zakonska rješenja. U tom slučaju imali bi evidenciju turista i od toga bi koristi imala država, kanton i domaćini – kazao je kantonalni resorni ministar Mirsad Gluhić.

Osim Breške, pored ostalih, sličnu uslugu mogu pružati i mjesta Gornja Obodnica, Dragunja, Lipnica i Dokanj.

– Ima dosta kuća koje su deset posto iskorištene. U septembru ćemo provesti anketu u domaćinstvima koja posjeduju takve objekte i imaju želju da ponude svoje slobodne prostore, kapacitete i hranu gostima iz inostranstva. To je dopuna turističke ponude Tuzle i kantona – navodi predsjednik Udruženja poljoprivrednika TK-a Ilija Stojak.

Za tu ideju je, tvrdi Stojak, potreban mali poticaj.

– Kuće su tu, samo se selu treba malo pomoći. Ne traže se velika sredstva za pokretanje ovog projekta – istakao je Stojak.

Gluhić je naglasio da Evropa ima sluha za ovu ideju.

– Samo registrovani i udruženi ljudi koji će se baviti seoskim turizmom mogu samostalno aplicirati prema IPA fondovima Evropske unije. Tamo leži ogroman novac koji bi se mogao implementirati ovamo – dodaje Gluhić.

Za razvoj seoskog turizma potreban je sistemski rad jer turistima se neće moći ponuditi domaći proizvod ako nije certificiran. Također, trebat će urediti kuće i ponuditi autentične sadržaje.