Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šest bh. firmi na poljoprivrednom sajmu u Berlinu

unnamed

Američka humanitarna i razvojna agencija Catholic Relief Services (CRS) u sklopu podrške poljoprivrednoj proizvodnji u regiji Birač omogućila je sudjelovanje domaćih firmi i zadruga s tog područja na sajmu Fruit Logistica u Berlinu od 7. do 11. februara.

U Berlin su otputovali predstavnici šest firmi i zadruga iz regije Birač – Hana Srebrenica, Regionalna Savjetodavna Služba (RSSB), MB Fruits i Agros DS iz Bratunca, te Smrčak i Galja iz Zvornika.

Cilj jeste predstavljanje domaćih firmi i zadruga potencijalnim kupcima poljoprivrednih proizvoda, njihovo upoznavanje s globalnim tržišnim trendovima, uvezivanjem u određene lance vrijednosti poljoprivrednih proizvoda i sa zahtjevima koji se trebaju zadovoljiti da bi se postalo dijelom globalnog tržišta.

Sajam Fruit Logistica je najveći i najznačajniji sajam svježeg voća i povrća, na kojem otkupljivači iz EU predstavljaju svoje misije i planove, te izvanredna prilika za bh. firme i zadruge za uvezivanje s njima. Saradnik na projektu, Razvojni centar Agronet Banja Luka, stručno će voditi bilateralne sastanke bh. učesnika s potencijalnim kupcima.

Krajem januara učesnici sajma iz BiH educirani su o načinima na koje mogu biti uspješniji na nastupu na sajmu, te su kreirali i profile svojih firmi na online bazi podataka sajma.

CRS je prepoznao potencijal u oblasti poljoprivrede u regiji Birač za razvoj efikasnijih projekata, s fokusom na razvoj dva lanca vrijednosti, za maline i kornišone. Tim projektima će se doprinijeti većoj i efikasnijoj proizvodnji te dvije kulture u nerazvijenijim poljoprivrednim područjima regije Birač, kroz rješavanje ključnih problema, kao što su neadekvatni i neodrživi načini proizvodnje koji priječe mnoge porodice da proizvedu dovoljno prinosa i osiguraju prihode za život, saopćeno je iz CRS-a.