Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

giz

Šest bh. kompanija prelazi na zelene poslovne modele

1

Šest kompanija koje su potpisale ugovore su ALU-POINT d.o.o i LimSar d.o.o. iz Sarajeva, Bosnian Beech Board d.o.o. Visoko, Export Fenestar d.o.o. Banja Luka, EMERUS d.o.o. Široki Brijeg i Ramex d.o.o. Kladanj

Na događaju „Zelena tranzicija malih i srednjih preduzeća u BiH” koji je organizovao Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), šest kompanija iz Bosne i Hercegovine, registrovanih u metalnom i drvnom sektoru, potpisalo je ugovore kojima im se dodjeljuju grant sredstva za uvođenje i implementaciju zelenih poslovnih modela u proizvodne procese.

Sam događaj organizovan je u okviru Green Recovery komponente “COVID-19 Investment Response”- projekta, kojeg implementira GIZ u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ). Okupljeni predstavnici nadležnih institucija, privatnog sektora, visokoškolskih ustanova i stručnjaka za zelenu ekonomiju, razgovarali su o mogućnostima i izazovima zelene transformacije izvozno orjentisanih preduzeća u metalnom i drvnom sektoru BiH.

„Potrebno je dodatno razviti legislativu kojom BiH raspolaže kako bismo obezbijedili resurse za upravljanje otpadom. Na tom planu trebamo svi raditi od privrednih asocijacija do donosioca odluka, nadležnih ministarstava i drugih aktera. Očekujemo da ćemo u narednom periodu kontinuirano raditi na prelasku sa linearne na cirkularnu ekonomiju koja podrazumijeva racionalnu upotrebu resursa uz zaštitu prirode. Bosni i Hercegovini je to potrebno“, rekao je Zdravko Marinković, predsjednik Vanjskotrgovinske/ Spoljnotrgovinske komore BiH te iskazao zadovoljstvo što je Komora dio ovog projekta.

Primjena principa zelene ekonomije je važna kako bi se mala i srednja preduzeća (MSP) efikasnije prilagodila trenutnim i budućim ekološkim zahtjevima, posebno na njihovim izvoznim tržištima u Evropskoj uniji. Zbog toga GIZ, kroz dodjelu grantova, želi podržati bh. kompanije, kako bi u narednih 12 mjeseci uvele i implementirale zelene poslovne modele.

Adrijana Marić, menadžerica Green Recovery komponente, govorila je o planovima i aktivnostima koje će se implementirati do avgusta 2024. godine i objasnila da je cilj komponente jačanje kapaciteta privatnih i javnih aktera da podrže zelenu transformaciju u metalnom i drvnom sektoru u BiH.
“Kroz Javni poziv smo, zajedno s Vanjskotrgovinskom komorom BiH, odabrali ove kompanije koje će tokom naredne godine kroz mjere energetske i resursne efikasnosti implementirati sistem upravljanja zaštitom životne sredine i poboljšati praksu upravljanja otpadom. Sretni smo što smo podržali ovaj projekat koji je ujedno važan i za njemačku ekonomiju“, objasnila je Adrijana.

Šest kompanija koje su potpisale ugovore su ALU-POINT d.o.o i LimSar d.o.o. iz Sarajeva, Bosnian Beech Board d.o.o. Visoko, Export Fenestar d.o.o. Banja Luka, EMERUS d.o.o. Široki Brijeg i Ramex d.o.o. Kladanj.

Emina Bilalović predstavnica kompanije Bosnian Beech Board iz Visokog vjeruje da je ovaj projekat došao u pravom trenutku i da je od višestruke važnosti, kako s ekološkog aspekta u smislu korištenja obnovljivih izvora energije tako i s finansijskog stanovišta.

„Izvozimo preko 90 posto naših proizvoda, većinom na tržište Zapadne Evrope i trudimo se da se naši proizvodi ističu po svojoj kvaliteti a naš rad po fleksibilnosti i odgovornosti. Uz ovu podršku planiramo praviti solarnu elektranu za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe“, izjavila je Bilalović.

Na skupu se diskutovalo o tome kakve će učinke imati navedene aktivnosti na samu privredu BiH. Uvođenje resursne i energetske učinkovitosti u proizvodni ciklus, održiva opskrba primarnim i sekundarnim sirovinama, dekarbonizacija i smanjenje emisija, kao i uvođenje inovativnih tehnologija s niskom razinom emisija, bi znatno unaprijedilo i ojačalo domaću privredu. Ulaganje u zelenu transformaciju i stvaranje zelenih vještina utiče na povećanu učinkovitost proizvodnje, očuvanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta, kao i na konkurentnost kompanija.

GIZ