Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šest sajamskih manifestacija u Centru Skenderija u ovoj godini

skenderija – sajam

Centar Skenderija – Sarajevski sajam planirao je za ovu godinu organizaciju šest specijaliziranih sajamskih manifestacija, a namjera je Sarajevo vratiti među vodeće gradove u regiji u sajamskoj oblasti.

Direktor Centra Skenderija Amer Kapo tako je na današnjoj pres-konferenciji ozvaničio početak realizacije dugoročnog projekta “Sarajevo Sajamski grad”, te naglasio da se krenulo s infrastrukturnim promjenama (sanacija platoa, slijedi sanacija fasade).

Naglasio je važnost blagovremenog početka priprema sajamskih manifestacija. Kao prvi od šest sajmova planiranih za ovu godinu je Međunarodni sajam namještaja “Interio” (15. do 19. marta), a Kapo je izdvojio i podatak da će, nakon 13 godina, ponovo biti održan i sajam automobila u Sarajevu (9.- 14. maja). Programom sajamskih manifestacija za ovu godinu je planiran i Sajam knjige (19.- 24. aprila), Dani zdravstva (28.- 30. septembra), Sajam turizma 19. – 21. oktobra), Sajam privrede (7. – 9. decembra).

Susret s novinarima Kapo je iskoristio i da najavi pokretanje programa “Budi sajamski djelatnik”, a namjera im je educirati mlade ljude i pružiti im mogućnost da se profiliraju kao sajamski djelatnici. Javni poziv će biti otvoren za studente završnih godina i mladih koji su završili fakultete, a kandidati koje odabere komisija imat će priliku da rade godinu dana uz određenu naknadu. Za određeni broj onih koji ostvare najbolje rezultate (ovisno od finansijske mogućnosti preduzeća) postoji mogućnost zapošljavanja u sajamsku službu.

Strategijom razvoja 2020. godina je zacrtana kao rok završetka radova na infrastrukturi i održavanja dvorana, a cilj Centra Skenderija je i 12 sajmova u godini.

Centar Skenderija pokrenuo je sajamsku djelatnost 1970. godine, vremenom su bilježili pad te djelatnosti, a namjera trenutnog rukovodstva je vraćanje povjerenja izlagača i „sajamskog sjaja“. Sajamska djelatnost, uz sportsku i kulturnu, važan je segment rada Centra Skenderija. Više od 1.500 izlagača i suizlagača godišnje prezentira proizvode i usluge na sajmovima koje posjećuje više od 200.000 osoba.