Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šest zanimanja koja će biti najtraženija u 2017. godini

muškarac za kompjuterom

Portal CareerCast napravio je listu zanimanja u IT industriji za kojima će iduće godine biti ogromna potražnja.

Proveli su istraživanje na temelju visine plaća u 2016. godini i važnosti određenih zanimanja u IT tvrtkama, ali i rasta potražnje tih zanimanja tokom ove godine.

Na kraju su složili popis šest zanimanja u IT industriji za koje se očekuje da će potražnja u idućoj godini biti najveća, piše Business Insider.

6. Sistemski i mrežni administrator – U prosjeku godišnje zarađuju oko 78 hiljada dolara, a prema procjenama CareerCasta potražnja za ovim zanimanjem će u idućoj godini rasti za osam posto.

5. Analitičar podataka – Godišnje u prosjeku zarađuju oko 128.000 dolara, a procjenjuje se da će potražnja za ovim zanimanjem do 2024. godine rasti za čak 16 posto.

4. Softverski inženjer – Godišnje prosječno zarade oko 100.000 dolara, a potražnja za njima raste i do 17 posto.

3. Analitičar informacijske sigurnosti – Godišnje zarade oko 90.000 dolara, a očekuje se da će potražnja za njima do 2024. godine rasti za 18 posto.

2. Projektanti informatičkih sistema (sistemski analitičari) – U prosjeku godišnje zarade oko 85.000 dolara, a prema projekcijama potražnja za njima će u idućim godinama rasti do 21 posto.

1. Programeri – najtraženije zanimanje u IT sektoru. U ovoj su godini prosječno godišnje zaradili 65.000 dolara. Očekuje se da će potražnja za njima rasti i do 27 posto, piše Business Insider.