Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikalci “Mittala” protiv prodaje “Ljubije” Izraelcima, na pressici i Zotov

2004_sindikalci_mittala

Predstavnici sindikalnih organizacija “ArcelorMittal” iz Prijedora i Zenice danas su izrazili protivljenje odluci Vlade RS-a da Rudnik željezne rude (RŽR) „Ljubija“ bude prodat kompaniji “Izraeli investment grupa“ Commonwealth of Dominica, čiji direktor Evgenij Zotov se pojavio na njihovoj konferenciji za novinare negirajući da postoji osnova da sindikalnu zabrinutost, ukoliko on preuzme „Ljubiju“.

Odluka o prodaji 64,9 posto akcija „Ljubije“ bit će razmatrana na narednoj sjednici Narodne skupštine RS-a, a predsjednik Sindikata “ArselorMital” Prijedor Milanko Stojnić je apelovao na poslanike da razmisle o Vladinoj odluci da odabere “Izraeli investment grupu“ za kupca „Ljubije“.

Dok su u Vladi RS-a pravdali svoju odluku boljom ponudom “Izraeli investment grupa“, u odnosu na „ArcelorMittal“, sindikalci tvrde da u Izraelcima ne vide ozbiljnog proizvođača, a zbog mogućih tužbi na odluku zabrinuti su za egistenciju 850 radnika prijedorskog „Mittala“.

– Od poslanika ne tražimo ništa drugo nego da razumno sagledaju situaciju, izdignu se iznad strančkih ili nekih drugih interesa, jer je i to bolje nego da mi pokrenemo građansku neposlušnost – upozorio je Stojnić.

Tvrde da će, ukoliko se „Ljubija“ proda firmi “Izraeli investment grupi”, a vlasti u RS-u ne budu garantovali radnicima plaće i druga prava, izaći i na ulicu.

– Radnici su u kreditima, jedni drugima su žiranti, doće do kolapsa ako ostanu bez posla. Ti mladi ljudi će se ubiti, ukoliko dođu u bezizlaznu situaciju – ustvrdio je Stojnić ističući da im „ArcelorMittal“, u kojem rade 12 godina, redovno isplaćuje sve obaveze.

I Zuhdija Kapetanović iz Sindikalne organizacije „ArcelorMittala“ Zenica je rekao da oni imaju zajedničke interese, ali i zajednički problem, ukoliko bi izraelska kompanija kupila „Ljubiju“.

– O ‘Izraeli investment grupi’ ne možemo naći nikakvu vjerodostojnu informaciju. Bojimo se da ćemo doći u situaciju da ova ruda može potrajati još šest, sedam godina, ali šta poslije. Bojimo se da će u Zenici prestati integralna proizvodnja i ne vjerujemo da će ‘Mittal’ kupovati od ove izraelske grupe. Radije će uzimati rudu iz Brazila – tvrdi Kapetanović.

Nakon obraćanja sindikalaca „Mittala“ te predsjednika Konfederacije sindikata RS-a Obrada Belenzade, koji je također apelovao da se izabere siguran kupac za „Ljubiju“, koji neće ugroziti radnička prava, riječ je zatražio i direktor firme “Izraeli investment grup” Evgenij Zotov, koji je među novinarima pratio obraćanje sindikalaca.

Zotov ih je upitao da li je to što govore “njihovo lično mišljenje ili pričaju po nalogu rukovodstva ‘Mittala'”, što su sindikalci negirali.

– Šta ‘Arcelor Mittal’ radi, sve je dobro, ali to im ne daje za pravo da koristi resurse RS-a kao da je afrička kolonija. Zabrinuti su jer je došla konkurencija. Mi imamo iskustva u finansijama, tržištu, rudarstvu… Bavim se rudarstvom 20 godina, a radio sam u Rusiji gdje je pet puta veća proizvodnja rude. Što se tiče radnika i sindikata, mi garantujemo radnicima da će imati posao bez obzira na odnose u akcionarskom društvu. Nudimo razvoj ležišta Ljubija i Tomašica koji nemaju ništa s ‘ArceloromMittalom’ jer oni rade u Omarskoj. Neka rade tamo, niko ih neće ni dirati – kazao je Zotov.

Sindikalci su na njegove stavove burno reagirali, zamjerivši Zotovu što ih nijednom nije pozvao na razgovare, te što je danas „ilegalno došao na konferenciju za novinare“.

Na kraju se sve pretvorilo u međusobna ubjeđivanja sindikalaca „Mittala“ i Zotova, ali je svako branio svoje stavove.