Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uputit će pismo ministru

Sindikalci u RS-u optužili pojedine poslodavace za lažno predstavljanje

sindikalci_rs

Sindikalci su najavili da će uputiti pismo ministru rada u RS da potvrdi ko je registrovan i relevantan od predstavnika udruženja poslodavaca da učestvuje u razgovorima

Poslodavci se nisu odazvali na današnji sastanak s predstavnicima privrednih sindikata u Republici Srpskoj (RS), koji su postavili i pitanje legitimnosti i legalnosti pojedinih udruženja poslodavaca.

Sindikalci su najavili da će uputiti pismo ministru rada u RS da potvrdi ko je registrovan i relevantan od predstavnika udruženja poslodavaca da učestvuje u razgovorima.

-Nažalost nije došlo do sastanka, iako smo ponudili nekoliko termina, a postavljalo se i pitanje ko je legitiman od poslodavaca da učestvuje u pregovorima o posebnim kolektivnim ugovorima – rekao je predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić, navodeći da je deset granskih sindikata predstavalja više od 75.000 radinika u realnom sektoru.

Predsjednik Sindikata poljoprivredne i prehrambene industrije Aleksandar Tomić je dodao da imaju problem da su, od ukupno 10 udruženja poslodavaca, jedino tri zvanično registrovana.

-Saša Trivić, koji se dosad predstavljao kao predstavnik Unije udruženja poslodavaca RS-a, nije registrovan da pregovara u oblasti poljoprivredne i prehrambene indistrije. Ni njegov kolega Saša Aćić nije zvanično registrovan – rekao je Tomić.

Predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS Vlado Pavlović je rekao da su nedolaskom na sastanak poslodavci poslali poruku i radnicima.

-Čak smo imali posla s nelegalnim predstavnicima – rekao je Pavlović i naveo da će podnijeti krivične prijave za lažno predstavljanje, ukoliko se spomenuti predstavnici pojave kao zvanični pregovarači.

Sindikalci su dodali da će tražit socijalne partnere koji su legalni i legitimni.