SSSBiH

Sindikalna potrošačka korpa za juli iznosila skoro 2.000 KM

potrosacka-korpa

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za maj 2019. iznosila je 938 KM, što je posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku, naveli iz SSSBiH

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za juli 2019. godine iznosila 1.998,61 KM i za 95,55 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za maj 2019. iznosila je 938 KM, što je posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku, i za 12 KM je viša od prosječne plate isplaćene u martu ove godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 46,93 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca, naveli su iz SSSBiH-a.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije, a pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi: prehrana – 43,37 posto, stanovanje i komunalne usluge – 15,57, higijena i održavanje zdravlja – 5,6, obrazovanje i kultura – 6,0, odjeća i obuća – 15,01, prevoz – 6,9, održavanje domaćinstva – 7,5.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki. Bitno je naglasiti da za juli u troškove obrazovanja i kulture nisu uračunati troškovi kupovine knjiga, pribora i materijala za školu, pojašnjavaju iz SSSBiH-a.