Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Zagađuju, ali zapošljavaju"

Sindikat poziva donosioce odluka da ne dozvole zatvaranje GIKIL-a

uvidjaj_gikil3333

“Danas ova kompanija, najveći izvoznik u Tuzlanskom kantonu, a četvrti u BiH, radi bolje nego ikad”

Sindikalna organizacija Global Ispat Koksne industrije (GIKIL) Lukavac poziva donosioce političkih odluka da ne dozvole zatvaranje GIKIL-a, “jedne od najperspektivnijih kompanija u Bosni i Hercegovini”.

– S obzirom na sva dešavanja u našoj kompaniji koja se odlukom federalne inpekcije nalazi pred samim vratima zatvaranja, sve vas koji svojim politikama odlučujete o sadašnjosti i budućnosti zemlje, želimo da upitamo: zašto šutite dok se GIKIL gasi? Svi vi, SDA, SDP, SBB, DF, Naša stranka, sada i PDA i drugi, učestvovali ste u različitim donošenjima odluka u vlasti i mimo vlasti ili niste radili ništa što ste trebali da radite, napravili ste isti rezultat. GIKIL se gasi, gospodo, da vas informišemo, ukoliko od izbornih i postizbornih stranačkih obaveza niste stigli da upratite, te i vas pozivamo na odgovornost. Tužilaštvo, sudstvo, inspekcije, vlade i ministarstva, upravljačke strukture GIKIL-a (Upravu, Nadzorni odbor, Skupštinu Društva) prozvali smo nebrojeno puta, ali je vrijeme da se čuje i vaš glas i da se vidi vaše djelo kako bi ova kompanija nastavila da radi – kaže se u saopćenju Sindikata GIKIL-a.

Sindikalci napominju da su radnici i ta njihova organizacija upozoravili javno na sve probleme koji guše kompaniju i da su često izlazili iz domena borbe za radnička prava.

Danas ova kompanija, najveći izvoznik u Tuzlanskom kantonu, a četvrti u BiH, radi bolje nego ikad. To je sad profitabilna firma koja ima prostora i novca i da ulaže. Ulaže se značajno, za posljednjih nekoliko mjeseci, urađeno je više nego za nekoliko godina ranije, a u firmu su tek sada nogom kročili oni koji su davno trebali, ističu sindikalci.

– Danas ti isti donose odluke da se GIKIL zatvori. Podsjetit ćemo i vas ko je i šta je GIKIL. Šta će se dogoditi zatvaranjem, vi odgovorite. GIKIL je firma od koje ovisi ne 1.000 nego od 6.000 – 9.000 radnih mjesta i koja svaki dan otvora nova, da nam djeca ne odlaze. GIKIL je firma koja posluje sa 462 domaća pravna subjekta godišnje. GIKIL je firma koja puni budžete, na osnovu isplata plata, doprinosa, PDV-a i ostalih poreza. Znate li da su to i vaše plate? GIKIL je firma koja, uz ulaganja u sigurnost i zaštitu okoliša, znači budućnost. Kome je onda cilj da GIKIL stane – citat je iz saopćenja.

Radnički bunt je počeo, ističe sindikat GIKIL-a, najavlujući za petak odlazak članova pred Vladu FBiH.

– Tamo ćemo biti još glasniji, a vas sve zajedno, na svim nivoima, zamolit ćemo da se ne prepucavate međusobno, saopštenjima i izjavama ko je kriv, jer nama ste krivi svi. Umjesto toga, sve vas, naročito vaše centrale i šefove, pozivamo da utiču na ona mjesta gdje se odluke donose i ne dozvolite da se nepovratno uništi jedna od najperspektivnijih kompanija u BiH, koja ima bogatu prošlost i koja znači budućnost. Radi nas i naše djece – kaže se u saopćenju Sindikalne organizacije GIKIL-a