Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikat: Radnici gipsare iz Šipova izloženi diskriminaciji i šikaniraju

gipsara

Iz Sindikat metalaca i rudara Republike Srpske (RS) upozorili su danas da se već godinama radnici gipsare „Vilari“ iz Šipova susreću s brojnim kršenjima radničkih prava, čija kulminacija je dostigla vrhunac u posljednje vrijeme.

– Isplata plaća se vrši na ruke, uz davanje obračunskog lista, te se tretira kao neka vrsta pozajmice preduzeća radniku, a nekad kao dio plaće koja se isplaćuje ispod nivoa utvrđene najniže zarade – tvrde iz ovog sindikata.

Radnici su svakodnevno, kako dodaju, izloženi diskriminaciji i šikaniraju u svakom pogledu.

– Predsjedniku Nnove sindikalne organizacije – Sindikat preduzeća Gipsara, koja se nalazi u sastavu Sindikata metalaca i rudara RS-a, i bivšem predsjedniku sindikata ovog preduzeća, uručeni su otkazi mimo propisane procedure Zakona o radu, ne dozvoljavajući izjašnjavanje o okolnostima otkaza. Na ovaj sindikat svakodnevno se vrši direktni pritisak, nezakonito se miješajući u njegov rad i ostvarivanje prava radnika zakonom dozvoljenim sredstvima. Ni ostali radnici, članovi ovog sindikata, nisu pošteđeni, pa su onima, koji svakodnevno učestvuju u štrajku radi nesiplaćenih plaća iz 2017. i 2018. godine, podijeljeni otkazi – ukazuju sindikalci.

Međutim, jedan od najvećih problema ovih radnika jesu neuplaćeni porezi i doprinosi za devet godina, otkako je ovo preduzeće privatizovano.

Iz Sindikata metalaca i rudara RS-a ističu da podržavaju opravdane zahtjeve radnika i očekuje da će nadležni organi utvrditi niz problema koje radnici ovog preduzeća „nose na svojim leđima“ godinama, te krivično i materijalno kazniti odgovorne osobe gipsare „Volari“ Šipovo.