Ranka Mišić

Sindikat RS-a traži povećanje najniže plaće na 550, a od 1. januara na 600 KM

ranka_misic2223

Radnici sa trenutnom minimalnom platom od 450 KM ne mogu podmiriti osnovne životne potrebe

Iz Saveza sindikata Republike Srpske traže povećanje najniže plaće na 550 KM, a krajem decembra novo povećanje, ili da od 1. januara naredne godine najniža zarada iznosi najmanje 600 KM.

Za to, kako smatraju, postoji ekonomska opravdanost, a neophodno je i kako bi se smanjio odlazak radne snage iz tog bh. entiteta.

Stoga traže i da se održi tematska sjednica Vlade o povećanju plaća, ili, ako je potrebno, entiteteskog parlamenta.

– Već u srijedu, 31. jula, kada će biti održana sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta tražimo povećanje minimalne plaće sa sadašnjih 450 na 550 KM, a krajem decembra novo povećanje, ili da od 1. januara najniža plata iznosi najmanje 600 KM – rekla je predsjednica Sindikata Ranka Mišić.

Iz Vlade su dobili potvrdu da će se odazvati razgovorima, a, kako kaže Mišić, imaju nezvanične informacije da poslodavci nisu spremni na povećanje plaća, ali Vlada o tome može donijeti odluku i bez njihove saglasnosti.

Govoreći o zaključcima sa devete posebne sjednice Predsjedništva Saveza sindikata, upozorila je da prosječna plaća u realnom sektoru jedva prelazi 600 KM, a da u RS-u veliki broj radnika radi i za 450 KM, za šta ne mogu kupiti osnovne prehrambene artikle.

– Oko 160.000 ne može da se približi prosječnoj plaći, što znači da su uskraćeni za podmirivanje elementranih potreba za sebe i svoje porodice – istakla je ona i dodala da već jednu deceniju u RS-u plate stagniraju, a da se sporadična povećanja mogu svesti na nivo statističke greške, dok su se istovremeno dešavala tzv.tiha poskupljenja.

Optužila je Uniju udruženja poslodavaca u RS da nije socijalni partner te da ne žele da pregovaraju o povećanju plaća i općem kolektivnom ugovoru, iako su, kaže, privredni subjekti lani imali više 1,6 milijardi KM dobiti, dok je Vlada RS raznim mjerama značajno potpomogla realni sektor.

Sindikalci su pozvali Poresku upravu RS-a da saopći podatke koliko je poslodavaca povećalo plaće radnicima, kako bi dobili povrat jedne, odnosno dvije trećine uplaćenih doprinosa i poreza.

Mišić tvrdi da imaju informacije da su samo pojedini poslodavci pristali da primijene tu mjeru.