Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

esv fbih

Sindikati i poslodavci postigli kompromis: Data nova rješenja za “čekanje”

esv fbih (1)

Izmijenjeni Prijedlog zakona o radu sutra će biti ponovo predstavljen granskim sindikatima, te poslodavcima u Federaciji

Socijalni partneri unutar Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije BiH postigli su danas u Sarajevu dogovor o pitanjima u vezi sa stanjem u kojem se nalaze radnici zbog epidemije virusa korona.

Na hitnoj sjednici usaglašene su i izmjene Zakona o radu Federacije BiH koje je predložila federalna Vlada, a zbog kojih su negodovali sindikati.

Sindikati i poslodavci postigli su kompromis i o pitanju novog kolektivnog ugovora za radnike, kao i o platama.

Predsjedavajući Ekonomsko-socijalnog vijeća Edhem Biber izjavio je da su data nova rješenja za takozvano “čekanje”, te da je definisano na koji način i do kog nivoa može biti smanjena plata.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović rekao je da je cilj da se iskoriste svi mehanizmi Zakona o radu kako bi otkaz bio zadnje rješenje koje poslodavac ima na raspolaganju.

“Razgovarali smo o fleksibilnijem korištenju godišnjih odmora i fleksibilnijem korištenju skraćenog radnog vremena, o plaćenom i neplaćenom odsustvu”, dodao je Smailbegović.

Izmijenjeni Prijedlog zakona o radu sutra će biti ponovo predstavljen granskim sindikatima, te poslodavcima u Federaciji, javila je Federalna televizija.