Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekonomske posljedice

Singapore Airlines otpušta 4.300 uposlenika zbog pandemije COVID-19

Singapore-airlines-916×516

Iz ove aviokompanije su kazali da će oko 2.400 lokalnih i inozemnih uposlenika ostati bez posla, a 1.900 radnih mjesta već je ukinuto uslijed mjera poput zamrzavanja zapošljavanja i dobrovoljnog odlaska

Kompanija Singapore Airlines Group saopćila je da otpušta 4.300 uposlenika zbog ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

Goh Choon Phong, izvršni direktor kompanije, rekao je da je ova odluka donesena jer će postupak oporavka kompanije biti dug i pun neizvjesnosti.

“Došli smo do tačke kada moramo donijeti ovu bolnu odluku. Otpustiti naše dragocjene i predane zaposlenike najteža je i najstrašnija odluka tokom moga 30-godišnjeg putovanja s kompanijom“, naveo je Phong u saopćenju.

Iz ove aviokompanije su kazali da će oko 2.400 lokalnih i inozemnih uposlenika ostati bez posla, a 1.900 radnih mjesta već je ukinuto uslijed mjera poput zamrzavanja zapošljavanja i dobrovoljnog odlaska.

Tri aviokompanije grupe – Singapore Airlines Ltd., SilkAir (Singapore) Pte. Ltd. i Scoot Tigerair Pte. Ltd. – u martu su zapošljavale oko 21.300 ljudi.

Nakon ogromnog pada prijevoza putnika od 99,5 posto zbog zatvaranja zemalja i ograničenja putovanja, Singapore Airlines Group radi sa samo osam posto svojih uobičajenih kapaciteta.

Očekuje se da će kompanija raditi s manje od 50 posto uobičajenih kapaciteta do kraja finansijske godine, 31. marta 2021., napominjući da bi se obim prijevoza putnika mogao vratiti na prethodni nivo tek oko 2024. godine.

Singapore Airlines Group se nalazi u posebno ranjivijoj poziciji jer nema domaće tržište koje će prvo osjetiti oporavak nakon pandemije.