Podrška od entiteta

Širom BiH niču pogoni vojne industrije

igman

Ovog mjeseca, kako je ranije najavljeno, trebala bi početi proizvodnja u novom pogonu kompanije Igman Konjic, najveće firme u BiH iz oblasti vojne industrije

Širom Bosne i Hercegovine niču novi pogoni namjenske industrije, a ove kompanije imaju podršku entitetskih vlada, dok im na ruku ide povoljan ambijent na svjetskom tržištu, piše BiznisInfo.

Ovog mjeseca, kako je ranije najavljeno, trebala bi početi proizvodnja u novom pogonu kompanije Igman Konjic, najveće firme u BiH iz oblasti vojne industrije.

Pogon će se pustiti u probni rad u februaru, a 6. marta, na godišnjicu Igmana, trebao bi biti i zvanično otvoren. Riječ je o pogonu za proizvodnju pištoljske municije.

– To će svakako značiti i nova upošljavanja. Očekujemo da ćemo do polovine godine zaposliti još 100 radnika – rekao je nedavno direktor Igmana Đahid Muratbegović.

Inače, proizvodnja ove kompanije je unaprijed ugovorena tako da će se raditi punim kapacitetom.

Kompanija Pretis iz Vogošće, također specijalizirana za vojnu industriju, povećava proizvodnju i zbog toga je u januaru raspisala oglas za prijem 126 novih radnika.

Nije poznato šta će tačno proizvoditi ovi radnici. No, s obzirom na broj i strukturu radnika koji se traže, očito je da je riječ o novoj velikoj investiciji u oblasti namjenske industrije. Podsjetimo da je Vlada FBiH svojevremeno najavila otvaranja nove fabrike vojne industrije koja se trebala nalaziti upravo u Pretisu.

Osim toga, i druge kompanije namjenske industrije u FBiH povećavaju proizvodnju svake godine, poput Unis Ginexa.

Kada je riječ o RS, Tehički remont Bratunac u prvoj polovini ove godine će otvoriti novi pogon i zaposliti 50 novih radnika. Ovu informaciju je saopštio izvršni direktor TRB-a Marko Mrkajić.

Tehnički remont zapošljava 200 radnika a posljednje četiri godine investirano je deset miliona KM u proizvodnju u ovoj firmi. Kompanija je nedavno predstavila prvo oklopno vozilo domaće proizvodnje u BiH – „Despot“. Osim toga, prizvela je i pištolj „Vampir“.

Podrška entitetskih vlada

Inače, očito je da ove kompanije imaju podršku entitetskih vlasti. Kada je riječ o Federaciji, većina kompanija je u većinskom vlasništvu države (odnosno entiteta). Vlada FBiH proteklih godina je izdašno iz budžeta finansirala razvoj ovih kompanija.

S druge strane, Vlada RS pokušava kroz TRB, koji je privatna kompanija, koliko toliko parirati razvoju namjenske industrije u FBiH. Ministarstvo unutrašnjih poslova RS učestvovalo je u razvoju Despota, rečeno je na predstavljanju oklopnog vozila početkom januara.

Osim toga, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević prije nekoliko dana je posjetio ovu kompaniju, i najavio još snažniju podršku.

– Resorno ministarstvo će izlaziti u susret i pružati podršku ovakvim firmama da bi mogle ulagati u nove mašine i opremu, ali i izmjenom zakona omogućiti da se oslobode poreskih izdvajanja u visini investicije koju realizuju – kazao je Petričević.

Stalni rast izvoza

Razvoju namjenske industrije u BiH u prilog ide povećana potražnja za oružjem i municijom na svjetskom tržištu.

Najveći dio proizvodnje ide upravo u izvoz. BiH je lani izvezla oružja i municije (uglavnom municije) ukupne vrijednosti oko 205 miliona maraka, što je za 5,7 posto više nego u godini ranije, kada je izvoz iznosio oko 193,9 miliona KM.

Najviše se izvozilo u Saudijsku Arabiju, i to u vrijednosti od oko 75 miliona KM.