Gornji Vakuf - Uskoplje

Skijalište „Raduša“ sve atraktivnije za ljubitelje skijanja

skijaliste radusa

Dolasku turista naročito se raduju mještani obližnjeg sela Pidriš, čije se stanovništvo mahom bavi stočarstvom i poljoprivrednom proizvodnjom

Sve je više posjetilaca koji uživaju u čarima planine Raduše, na skijalištu koje je dvadesetak kilometara udaljeno od centra Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

– Iako je ovo skijalište „najmlađe“ na području SBK-a, već sada možemo reći da će postati omiljena destinacija ljubitelja skijanja iz naše zemlje, ali i Republike Hrvatske odakle sve češće dolaze – kazao je rukovodilac Ski-centra „Raduša“ David Herceg.

Dodaje da skijalište ima pet ski liftova (dvosjed i vučnice) na sedam skijaških staza svih kategorija.

Ističe, također, da se u blizini nalazi motel na visini oko 1.300 metara nadmorske visine, te restoran i vidikovac na 1.720 metara nadmorske visine, koji gostima pružaju nezaboravan doživljaj.

– Na otvorenju zimske sezone ovdje su boravili mnogi domaći i strani ljubitelji zime i skijanja. Došli su iz Splita, Trogira, Zadra, Mostara, Jablanice, Bugojna …Skijalo se, bordalo i sankalo – naglasio je.

Dodaje kako je otvaranje skijališta važno za cijelu lokalnu zajednicu, a posebno mještane okolnih sela, kojima je ovo prilika da ponude turistima svoje domaće proizvode.

Dolasku turista naročito se raduju mještani obližnjeg sela Pidriš, čije se stanovništvo mahom bavi stočarstvom i poljoprivrednom proizvodnjom.

– Namirnice koje se koriste za spravljanje jela u našim objektima na Raduši, razno povrće, mliječne i proizvode od mesa, nabavljamo od ljudi koji žive na ovom području – istaknuo je.

Zaključuje da su zimski ambijent, pogled na najviši vrh Idovac, očišćen put, idealna visina snijega i blagi minusi dodatni motiv onima koji posjećuju skijalište na Raduši, te da bi ova sezona mogla biti uspješnija od prošle.