Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Škrebić: RS nema kvalifikovanu radnu snagu

skrebic

U Republici Srpskoj (RS) nedostaje kvalifikovane radne snage u privredi, koja zbog boljih primanja u inostranstvu napušta ove prostore ili se za određena zanimanja i ne školuju mladi ljudi.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske (UUPRS) Dragutin Škrebić je rekao da su svjesni daljeg odliva radne snage, jer im poslodavci u RS-u ne mogu osigurati uvjete kao na zapadu.

Ipak, istakao je da zajedničkim djelovanjem Vlade, poslodavaca i sindikalaca mogu ublažiti postojeće probleme, prvenstveno reformom školstva, smanjenjem oporezivanja rada te drugih mjera podrške privredi.

-Nemamo više zanatskih zanimanja potrebnih za proizvodne djelatnosti. Školuju se kadrovi koji nikome ne trebaju, a trebaju nam tokari, rukovaoci teških mašina, obućari, tekstilci, pa i šoferi za kojima tržište vapi – ukazao je Škrebić ističući da se tim kadrovima mora osigurati da bolje zarađuju nego što je sada slučaj.

O ovom problemu je danas razgovarano u Banjoj Luci, koji je organizirala Unija udruženja poslodavaca RS-a uz tehničku pomoć projekta “Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu“, koji finansira Evropska unija.

U analizi je navedeno i da je BiH od 2005. do 2016. napustilo oko 200.000 stanovnika, a Škrebić smatra da oni nisu napustili ove prostore samo zbog niskih plaća ili nedostatka posla, već nestabilnosti u BiH zbog čega političari moraju da poduzmu neophodne mjere.

Analiza je pokazala da se RS suočava i s ekonomskim i demografskim problemima, rekao je njen autor Stevo Pucar, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci.

U posljednjih deset godina RS ostala je bez 97.000 radno sposobnih ljudi.

Prema određenim projekcijama, u narednih šest godina broj radno sposobnih stanovnika će se smanjiti za još 59.000 i to sa 867.000 na 808.000, navodi se u analizi o projekcijama tržišta rada u RS za period 2017-2021., koja je izrađena uz tehničku podršku projekta “Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu”.

-Naša privreda će biti ugrožena zbog ovoga, jer ako se ne poveća produktivnost neće biti ni rasta plaća, a i sam realni sektor ima probleme. Moramo se posebno posvetiti ekonomskom i demografskom razvoju, jer su oni ključni – rekao je Pucar ističući da se država mora uključiti u poboljšanje konkuretnosti privrede i radne snage.

Prema procjenama stručnjaka baziranim na podacima Eurostata, od 2017. do 2021. godine BiH će napustiti oko 140.000 ljudi.

I predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić je rekla da mladi i obrazovani kadrovi napuštaju ovaj prostor zbog slabo plaćenog posla, a da politička nestabilnost utiče na investitore.

-Činjenica je da se u RS-u godinama nije povećala najniža zarada – rekla je Mišić ističući da se plaće u nekim granama realnog sektora nisu mijenjale ni deset godina, a u tom bh. entitetu nije dogovoreni ni opći kolektivni ugovor.

Ministar rada Milenko Savanović se slaže da je politička nestabilnost ozbiljan problem za ekonomski razvoj i ulaganje investitora, ali nažalost je prisutan i odlazak školovanog kadra.

-Vlada RS-a će dati svoj doprinos kako bi se poboljšala ekonomska situacija, zapošljavanje i time bolji standard građana – rekao je Savanović.