Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slom britanske funte, berze u panici

berza – pad – funte

Nakon što je postalo izvjesno da bi Velika Britanija nakon referenduma mogla izaći iz Evropske unije, na berzama širom svijeta nastala je panika, posebno na deviznim tržištima.

Funta je odmah po zatvaranju birališta i nakon što su ankete predvidjele blagu prednost protivnika Brexita snažno poskočila u odnosu na američki dolar i druge ključne valute, međutim kada su počeli pristizati prvi konkretni rezultati, i to u korist izlaska iz EU, sve se drastično promijenilo. Uslijedio je slobodan pad britanske valute, a kako je noć odmicala i Brexit postajao sve izgledniji, tako je i pad bio sve nevjerovatniji te je u jednom trenutku funta u odnosu na dolar pala na razinu neviđenu od 1985. godine.

Istovremeno, azijski berzovni indeksi su također bili u crvenome, japanski Nikkei 225 izgubio je više od 3 posto vrijednosti, hongkonški Hang Seng oko 3,5 posto. Investitori su sigurnost potražili u zlatu, čija je cijena porasla za tri posto.

Londonski FTSE je u terminskom trgovanju potonuo za više od 7 posto, no pravi će se razmjeri pada vidjeti tek po otvaranju londonske berze u 9 sati po našem vremenu. I američki su indeksi u terminskoj trgovini u debelom minusu, Dow Jones Industrials gubi više od 5 posto.

“Ulagači su se kladili na ostanak Britanije u EU proteklih dana, a čim su prvi rezultati počeli pristizati, sve se promijenilo”, objasnila je ekonomistica Vicky Pryce u izjavi za CNN. Ona je s nekolicinom kolega ishod referenduma pratila u prostorijama London School of Economics. Opisala je da je ondje situacija prilično nervozna.

Većina ljudi u njenom društvu i većina ekonomista općenito zalagali su se za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Evropskoj uniji. Mjesecima su upozoravali da bi Brexit mogao teško oštetiti britansku ekonomiju i slomiti funtu.

BBC je u ranim jutarnjim satima doznao da Bank of England uskoro planira intervenirati na deviznom tržištu u pokušaju da zaštiti funtu.

“Upravo mi je cijela plata isparila pred očima”, ilustrirao je dramatičan pad funte profesor na LSE-u Luis Garciano.