Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Slučaj švicarac”: Banke prijete da će tužiti Hrvatsku

hypo

„Inostrane banke koje posluju u Hrvatskoj već nedjeljama izražavaju protest protiv planirane konverzije kredita vezanih za švajcarski franak u evro, ali protest nije urodio plodom.

Zato su ove finansijske institucije, kako javljaju tamošnji mediji, uputile jednu vrstu upozorenja (‘pre-notices of dispute’) vladi u Zagrebu. U ovom pismu se od Hrvatske zahtijeva početak pregovora koji će voditi ‘fer i pravičnom’ rješenju. Ako pak do toga ne dođe banke će se odlučiti na žalbu.

Naime, Hrvatska bi se u tom slučaju našla pred Međunardonim arbtiražnim sudom u Vašingtonu zbog povrede bilateralnih investicionih ugovora“, piše austrijski list Prese (Die Presse) i naglašava kako u pismu koje su banke uputile Vladi Hrvatske stoji da ‘do sada nema naznaka da je vlada spremna na pregovore. Zbog toga banke moraju da preduzmu pravne korake.’

Prese podsjeća da je ministar finansija Hrvatske, Boris Lalovac krajem avgusta na državnom radiju najavio mogućnost konverzije kredita, koji su vezani uz švajcarski franak u evro. „Ova najava je prethodne sedmice dobila i svoj zakonski okvir, a zakon još treba da odobri Sabor Hrvatske. Zakon bi tako trebalo da stupi na snagu 30. septembra. To bi trebalo da bude sprovedeno tako, kao da su korisnici kredita od početka zapravo podigli kredite koji su vezani za evro.

Banke koje će pogoditi ove mjere su uglavnom austrijske: Erste Bank, Reiffeisen International, Banka Austrije kao i Hypo Alpe Adria Banka, koju je u međuvremenu kupio privatni američki fond Advent International.

Pogođena je takođe i ruska Sperbank kao i španska Intesa Sao Paolo. Kada se pak govori o ukupnoj sumi podignutih kredita u švajcarcima, riječ je o 3,4 milijarde evra i oko 60.000 fizičkih i pravnih lica koji su podigli kredite.“

Prese piše kako nisu reagovale samo banke već se oglasio i austrijski ministar finansija, Hans-Jerg Šeling (Hans-Joerg Schelling) koji je odluku Hrvatske nazvao ‘antievropskom’. Pominje takođe i odluku Poljske i to naziva ‘novim nacionalizmom’.

„Pojedine zemlje ignorišu jednostavno evropske ugovore. To tako neće ići! – kazao je Šeling“. A Hrvatska i Poljska slijede put Mađarske koja je već u jesen 2014. konvertovala sve kredite vezane uz švajcarski franak u evro.“