Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

naša stranka

Smanjiti poreze na dohodak na primanja koja su manja od 1500 KM mjesečno

Neophodno je smanjiti i poreze na dohodak na ona primanja koja su manja od 1500 KM mjesečno, povećati penzije manje od 1000 KM kao i naknade nezaposlenima te socijalna davanja.

Sljedeće sedmice u Parlamentu FBiH bit će razmatran budžet za 2022. godinu, ali i zakoni o doprinosima i porezu na dohodak. U Našoj stranci smatraju da je intervencija u ovim dokumentima posljednja prilika za ovu godinu da se ozbiljno odgovori na ekonomsku krizu i da se predlože mjere koje je mogu značajno umanjiti.

„Još ćemo dugo osjećati posljedice ekonomske krize uzrokovane pandemijom, a suočavamo se s novom krizom kao posljedicom ruske agresije na Ukrajinu. Odgovori Vlade FBiH i na jednu in a drugu krizu su neuvjerljivi a neupućenost odgovornih koja je vidljiva u njihovim javnim nastupima dodatno uznemiruje građane. Njihova uznemirenost najbolje se vidi po gužvama na benzinskim pumpama i u redovima za kupovinu osnovnih životnih namirnica. Građani nisu sigurni hoće li tih roba uskoro uopšte biti na tržištu, a ako ih i bude nisu sigurni da li će ih moći priuštiti. Moramo imati pozitivan odgovor na oba ta pitanja. Da li će roba biti, odgovor je u robnim rezervama. Tu premijer FBiH mora biti daleko precizniji od toga da nema razloga za brigu. A što se tiče platežne moći građana, odgovor je u uvođenju nekoliko mjera.

Prije svega, moramo rasteretiti oporezivanje potrošnje, naravno, s vremenskim ograničenjem. Rast plata je onemogućen njihovim poreznim opterećenjem koje je neophodno smanjiti. Također, neophodno je smanjiti i poreze na dohodak na ona primanja koja su manja od 1500 KM mjesečno, povećati penzije manje od 1000 KM kao i naknade nezaposlenima te socijalna davanja. Time bismo zaštitili najugroženije kategorije stanovništva, povećali potrošnju i ustabilili tržište.

Također, neophodno je ukinuti akcize na plavi dizel za poljoprivrednike, te istovremeno povećati stimulacije poljoprivrednicima na tri posto budžeta, koliko i zakon propisuje. Podsjećamo da neke od ovih mjera uopće ne bismo trebali donositi da smo bez odgađanja usvajali zakone koji su predviđali rasterećenje realnog sektora. Sve što sada predlažemo odavno je trebalo biti normalno a ne interventno. Podsjećamo Vladu da se uzaludno zadužila 1,8 milijardi KM za izgradnju Termobloka 7, na koji je do sada bačeno 234 miliona KM; 35 miliona KM isto tako bačeno je na izgubljeni arbitražni proces za HE Vranduk; neplanski je utrošeno dodatnih 40 miliona KM na izgradnju tunela Hranjen te na brojne druge projekte koji su nam predstavljani kao kapitalni a od kojih nije bilo ništa. U budžetu za 2022 godinu planirano je 200 miliona KM za cestogradnju. S obzirom na to da javna preduzeća imaju i previše novca kojeg nisu trošili od putarina na gorivo, predlažemo Vladi da se taj novac preusmjeri u finansiranje poreskog rasterećenja i dodatne pomoći poljoprivrednicima i penzionerima. Sada je kapitalni projekt preživljavanje! Za njega je neophodna politička volja vladajućih i razmatranje problema bez kalkulacija koje će uključivati lične i stranačke interese“, saopćeno je iz Naše stranke.