Smilje neće propasti, otvara se banka ulja

Smilje

Neke od destilerija već su počele s otkupom, ali nude izrazito male cijene za kilogram sirove mase smilja, zbog čega iz Grupacije proizvođača i prerađivača smilja ponovo apeluju na proizvođače da proizvod ne daju u bescjenje ukoliko se s destilerijom ne mogu dogovoriti za veću cijenu.

Destilerije će navodno raditi danonoćno kako smilje ne bi ostalo neobrano, a destilacija će se platiti u novcu ili u ulju. U narednih nekoliko dana bit će finaliziran popis destilerija koje će raditi preradu kako bi se proizvođači mogli na vrijeme prijaviti za destiliranje.

Predsjednik Grupacije Dinko Dujmović nakon nedavnog sastanka Upravnog odbora Grupacije kazao je da su pojedine destilerije prihvatile apel Grupacije da vrše destiliranje smilja u zamjenu za postotak ulja.

Druge će se dogovoriti sa svojim kooperantima o naplati usluge, koja je sada od 0,40 do 0,50 feninga po kilogramu smilja. Evidentirano je sedam ili osam destilerija koje su voljne pokrenuti svoje pogone na način da se olakša situacija i da se poljoprivredni proizvođači ne izlažu financijskom naporu plaćanja usluge destiliranja.