Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Snaidauf: Bh. industrija neće trpjeti zbog zaštitnih mjera za tržište čelika

19/07/2018

– Šef Sekcije za politička i ekonomska pitanja Delegacije EU u BiH Jan Snaidauf tokom boravka u Zeničko-dobojskom kantonu, odgovorio je i na pitanje o utjecaju novousvojenih zaštitnih mjera EU s ciljem zaštite svog tržišta čelika, ocijenivši da ove mjere neće negativno utjecati na izvoz čelika iz BiH niti na industriju naše zemlje.

– Radi se o privremenim mjerama, koje predstavljaju zaštitnu mjeru kako bi se zaštitilo evropsko tržište čelika, usljed uvođenja tarifa od strane SAD-a i predsjednika Trumpa. Svrha je da se ne dozvole prevelike razlike, odnosno da bi se smanjio udio čelika na trištu EU. Uvedene su određene kvote, koje su mjerljive i koje mogu osigurati funkcionisanje tržišta na dosadašnji način, ali i da omogući izvoz, uključujući tu i izvoz BiH u EU. Tako da mogu reći da ovo neće izazvati bilo kakvu štetu industriji u BiH, nego će omogućiti da se izvoz nastavi istim tempom, a možda i da se poveća – ustvrdio je Snaidauf u izjavi novinarima.

Podvukao je da se radi o privremenim mjerama, čiji je rok trajanja 200 dana te da će do kraja ove ili početka naredne godine biti zamijenjene drugim mjerama, a na osnovu iskustva koje će izvući iz ovih mjera.

-EU je samo reagovala na mjere koje su uvele SAD i morala je to uraditi na osnovu pravila Svjetske trgovinske organizacije, koje se odnosi na cijeli svijet – kazao je Snaiduaf.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.