Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hoće li biti štete

Snijeg prekrio usjeve: Drastičan pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

poljoprivreda zima mraz vocnjak
Foto: Srpskainfo.com/ Arhiva

Sa 30 na pet stepeni za manje od 24 sata. Pored glavobolje za meteoropate koju je izazvala nagla promjena vremena, glavobolju imaju i poljoprivrednici zbog snijega koji je prekrio usjeve

Snježne padavine i drastičan pad temperature zabrinule su poljoprivrednike u Semberiji, koji kažu da će tek za nekoliko dana znati da li će biti štete na usjevima i u voćnjacima. Prognoze za naredne dane predviđaju slično, pretežno oblačno vrijeme, u nižim područjima kišu ili susnježicu, a u višim područjima snijeg.

Sa 30 na pet stepeni za manje od 24 sata. Pored glavobolje za meteoropate koju je izazvala nagla promjena vremena, glavobolju imaju i poljoprivrednici zbog snijega koji je prekrio usjeve.

Nakon dobrog početka godine, nagli pad temperature i snježne padavine zabrinule su poljoprivredne proizvođače. Snijeg u aprilu nikog nije obradovao.

“Ranije je sve krenulo, jagoda vec crveni se, danas sutra prekosutra vidjećemo ima li štete. Po meni ne pretjerano, ali biće, ipak je hladno to, tako da vidjećemo”, kaže za BHRT Đorđe Vakčić, poljoprivrednik.

“Vjerovatno će biti dosta polomljenog voća, nadati se da neće biti mraza. Ukoliko se još desi mraz i ovu godinu možemo da zaboravimo sa rodom voća i povrća. Šteta će biti kolika će biti, prilično velika vjerovatno”, kaže poljoprivrednik Muris Mujanović.

Stručnjaci kažu da je svaka nagla promjena temperatura stres za biljke, baš kao i za ljude.

Prema statističkim podacima, svake pete godine povremeno provijavaju pahulje u četvrtom kalendarskom mjesecu, ali su uglavnom prolaznog karaktera.