spašavanje sezone

Španija očekuje da će moći da ugosti turiste van EU-a od 20. maja

barcelona-tourists

Ministarka turizma kazala je da bi posetioci iz Velike Britanije mogli da dođu bez negativnog testa na koronavirus

Putnici van Evropske unije moći će da posete Španiju rekreativno od 20. maja, izjavila je ministarka turizma Reyes Maroto, javlja Anadolu Agency (AA).

Ona je navela da “revizija” člana 912 EU-a koja je blokirala sve putnike čija putovanja nisu neophodna skoro godinu dana napreduje brzo.

To bi mogla biti blagodat za španski turistički sektor jer bi omogućilo ljudima iz Velike Britanije, SAD-a ili Turske da dođu u Španiju na letovanje.

Maroto je svoj govor usredsredila na Veliku Britaniju, koja je bila izvorno tržište za skoro četvrtinu španskih turista u 2019. godini.

Ona je navela da s obzirom da Velika Britanija ima mali broj zaraženih, britanski turisti, vakcinisani ili ne, verovatno neće morati ni da pruže negativan test na koronavirus da bi ušli u Španiju.

Sa druge strane, Španija se nije našla na željenoj britanskoj zelenoj listi turističkih destinacija zbog velike stope infekcije.

“Vanredno stanje je prošlost. Moramo gledati u budućnost, a to su vakcine, vakcine, vakcine”, rekao je premijer Pedro Sanchez.

U Španiji je danas registrovano manje od 5.000 novozaraženih i još 205 smrtnih ishoda.

Vakcinisano je skoro 30 odsto odrasle populacije sa najmanje jednom dozom.