Biznis

statistički podaci

Španija se primakla predpandemijskim nivoima po broju stranih turista

02/08/2022
Foto: Unsplash

Prije nego što je pandemija zaustavila putovanja u 2020. godini, Španija je primila ukupno 38,2 miliona turista u 2019., dok ih je 8,8 miliona posjetilo zemlju u junu

Više nego dvostruko stranih turista posjetilo je Španiju u junu, u odnosu na isti mjesec u prošloj godini, i potrošili su skoro tri puta više tokom boravka u toj zemlji, pokazali su podaci Nacionalnog statističkog zavoda objavljeni u utorak.

Oko 7,5 miliona posjetilaca u junu potrošilo je skoro devet milijardi eura, dok se Španija primiče predpandemijskim nivoima u svom najvećem i najbitnijem ekonomskom sektoru.

Prije nego što je pandemija zaustavila putovanja u 2020. godini, Španija je primila ukupno 38,2 miliona turista u 2019., dok ih je 8,8 miliona posjetilo zemlju u junu.

– U ovih šest mjeseci (2022.godine) već smo nadmašili 30 miliona međunarodnih turista, što predstavlja 80 posto predpandemijskog obima, ali smo po pitanju troškova već na 90 posto predpandemijske nivoe – izjavila je ministrica turizma Reyes Maroto.

– Ukoliko se ovakvi trendovi nastave očigledno ćemo dostići predpandemijske nivoe (do kraja godine) – kazala je.

Španska vlada očekuje da broj turističkih dolazaka dostigne 90 posto predpandemijskog obima tokom ljetne sezone, dok sjevernoevropljani odbacuju brige oko inflacije, i bukirali su čak i više putovanja nego u 2019., prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.