Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sparkasse Banka dodijelila nagrade “Zlatno S za najbolji rad u ekonomiji i bankarstvu”

Sparkasse Zlatno S 5
Dobitnici nagrada Sparkasse Banke

U Zborniku će se publicirati šest najbolje ocijenjenih radova na domaćem i engleskom jeziku, a Sparkasse Banka će promovirati knjigu na stručnom okruglom stolu na temu održivih poslovnih praksi u narednom periodu

Sparkasse Banka i Komisija renomiranih članova akademske zajednice sa šest vodećih Ekonomskih fakulteta iz cijele BiH, proglasili su dobitnike drugog ciklusa nagrade “Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva”.

Prvu nagradu je odnio autor MA, Ibrić Muhamed sa radom na temu “Potencijal zelenih kredita za smanjenje kreditnog rizika, transformaciju industrijske strukture i promicanje održivog razvoja u Bosni i Hercegovini”. 

Druga nagrada je pripala M. Sc. Sijerčić Elmi koja je aplicirala rad na temu “Utjecaj korporativnog imidža osiguravajućih društava na lojalnost osiguranika u BiH”, dok je treće mjesto osvojio doc. dr. Smolo Edib na temu “Asimetrični utjecaj mikrofinansija na ekonomski rast: dokazi iz Bosne i Hercegovine”. 

Priznanje za izvrsnu kvalitetu rada uručeno je i Nikolini Čule, mag. oec. za rad:  Pokretači i prepreke u korištenju internetskog i mobilnog bankarstva među starijom populacijom, čiji će istraživanje objaviti u knjizi Zbornik najboljih radova. 

U Zborniku šest najbolje ocijenjenih radova

U Zborniku će se publicirati šest najbolje ocijenjenih radova na domaćem i engleskom jeziku, a Sparkasse Banka će promovirati knjigu na stručnom okruglom stolu na temu održivih poslovnih praksi u narednom periodu. Okrugli sto će biti prilika i da se diskutuje koncept i mogućnosti primjene pozitivnih ekonomskih rješenja koja su ponuđena u ovom nagradnom programu. 

Sparkasse banka je uspostavila ovu jedinstvenu nagradu u saradnji sa Ekonomskim fakultetima Univerziteta u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Banjoj Luci, Bihaću i Sveučilišta u Mostaru 2022. godine, od kada se za nagradu prijavilo 33 visoko kvalitetna stručna i istraživačka rada iz cijele BiH, a ove godine i iz inostranstva. 

Evaluaciju i selekciju radova prema najvišim akademskim i metodološkim standardima vrši Komisija koju čine istaknuti profesori sa navedenih fakulteta: predsjednik Komisije prof. dr. Željko Šain te članovi prof. dr. Dejan Mikerević, prof. dr. Igor Živko, prof. dr. Meldina Kokorović-Jukan, prof. dr. Dijana Vuković i prof. dr. Dženan Kulović. 

Konstruktivan spoj akademske i bankarske zajednice

Cilj programa je da se kreira konstruktivan spoj akademske i bankarske zajednice, a nagrada se dodjeljuje za visoko stručne radove koji nude empirijska, istraživačka ili analitička potkrijepljena rješenja za izazove ili bolje iskorištavanje potencijala ekonomije i bankarstva u Bosni i Hercegovini. 

Amir Softić, predsjednik Uprave Sparkasse Bank je na uručenju nagrada naglasio da ovaj projekat proističe iz strateške orjentacije banke da doprinese ambijentu u kojem će se kritički razmatrati, istraživati i promovirati nova empirijska i praktična rješenja za ekonomski prosperitet BiH, dodavši da samo strukturirana sinergija i razumijevanje između realnog sektora, finansijskog tržišta i akademske zajednice mogu proizvesti takva rješenja. 

Iz Sparkasse Banke su se zahvalili svim kandidatima koji su nominirali svoje radove u ovom ciklusu, čestitali dobitnicima i pozvali sve zainteresirane da se pridruže u novom ciklusu koji će biti objavljen u martu 2024. godine.

Za ovu prestižnu nagradu radove mogu aplicirati članovi akademske zajednice, studenti, magistranti ili doktoranti ekonomskih fakulteta, menadžeri kompanija iz realnog i javnog sektora te stručnjaci, analitičari i istraživači iz oblasti ekonomije.

Sve informacije o dobitnicima, radovima koji će se objaviti u Zborniku najboljih radova 2023 kao i informacije o kriterijima i procesu prijave mogu se pronaći na web stranici Sparkasse banke www.sparkasse.ba