Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Specijalizirana oprema

Sparkasse Banka podržala opremanje edukativnog centra Gorske službe spašavanja

GSS_4

Trenutno GSS ima više od 500 aktivnih spasilaca i u 70 godina postojanja, uspješno je izvedeno na desetine hiljada akcija i intervencija, spašeno više hiljada života

Sparkasse Bank d.d. BiH, u saradnji s matičnom kućom Steiermärkische Sparkasse, podržala je opremanje edukativnog centra Gorske službe spašavanja, saopćila je ta banka.

Specijalizirana oprema koja je dio ove donacije pomoći će jačanju kapaciteta centra i unapređenju obuke spasilaca za što efikasnije akcije na terenu.

Sparkasse Bank prepoznaje vrijednosti i ključnu ulogu koju GSS službe imaju u zaštiti građana i promociji ideje građanske solidarnosti i volonterizma te aktivno podržava njihove napore u ostvarivanju ovih ciljeva.

Podrškom u opremanju edukativnog centra, stvaraju se preduslovi za jedinstven način obuke spasilaca svih GSS službi na nivou Federacije BiH, unapređuje kvalitet same obuke, ali i osposobljavaju nove generacije spasilaca za pružanje pomoći u vanrednim situacijama.

GSS sa svojim članovima volonterima ima značajnu ulogu u prevenciji nesreća i promociji zdravog i sigurnog načina života, stoga će podrška opremanju edukativnog centra doprinijeti ne samo Bosni i Hercegovini već i cijeloj regiji u kojoj GSS djeluje, a i šire.

Trenutno GSS ima više od 500 aktivnih spasilaca i u 70 godina postojanja, uspješno je izvedeno na desetine hiljada akcija i intervencija, spašeno više hiljada života.

Ističući da je Sparkasse banka već nekoliko godina partner koji pruža podršku radu udruženja, Dženadin Veladžić, predsjednik GSS-a, izjavio je da je donacija ove vrijedne opreme od velike važnosti za rad edukativnog centra.

– Edukativni centar omogućava školovanje novih generacija spasilaca, unapređuje savremeni sistem zaštite i spašavanja te osigurava da mladi članovi budu dobro educirani o doktrini spašavanja u različitim vanrednim situacijama kako bi aktivno učestvovali u radu Stanice GSS-a. Jedinstvenim načinom obuke na nivou FBiH, uz primjenu vodećih standarda u spašavanju ICAR i CISA, omogućavamo širenje mreže naših članova za pomoć u kriznim situacijama u cijeloj Federaciji BiH – izjavio je Veladžić.