Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spisak firmi koje najviše duguju državi: “Crnu listu” predvodi kompanija iz Sarajeva

konakovic gras

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) objavila je novu, ažuriranu listu najvećih dužnika po osnovu poreza na dodatnu vrijednost.

Prema podacima Uprave, u mjesecu august dugovi su na vrhu ove neslavne liste značajno porasli, ali poredak se nije značajno mijenjao, pišu Nezavisne novine.

I dalje je najveći dužnik za PDV u BiH Kantonalno javno komunalno preduzeće GRAS – 21.447.315 KM.

Drugi je Kekerović d.o.o. iz Laktaša koji po osnovu PDV-a državi duguje 11.271.590 KM dok je na trećoj poziciji ove “crne liste” Đuša d.o.o. iz Fojnice – 8.886.104 KM.

U avgustu 2017. godine Urava za indirektno oporezivanje prikupila je 680 miliona KM, što je za 66 miliona KM više u odnosu na avgust prošle godine i predstavlja najveći iznos prikupljenih prihoda od indirektnih poreza u jednom mjesecu od uspostave UIO.

U osam mjeseci 2017. godine UIO je ukupno prikupila 4 milijarde i 589 miliona KM što je više za 321 milion KM ili 7,53 % u odnosu na isti period 2016. godine kada su iznosili 4 milijarde i 267 million KM.

Iz UIO napominju da svi obveznici koji ne žele da se nađu na javno objavljenoj listi dužnika i time ugroze svoju poslovnu reputaciju, trebaju da izvrše uplatu dugovanja po osnovu indirektnih poreza.

U dokumentima ispod nalaze se svi dužnici čiji dug je veći od 25.000 KM.

Kompletnu listu možete pogledati OVDJE.