Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

koridor 5-C

Spojen je most Počitelj

Most Počitelj
Foto: Autoceste FBiH

Most Počitelj projektiran je kao kontinuirani prednapeti gredni most s glavnim rasponom od 147 metara

Završnim spajanjem rasponske konstrukcije u poljima 6 i 7 spojen je most Počitelj koji je svojom visinom od preko 100 metara i dužnom od skoro jedan kilometar jedan od najviših mostova u regiji što ga čini i jednim od najkompleksnijih objekata na cijelom Koridoru Vc.

“Današnje spajanje mosta Počitelj možemo slobodno označiti kao početak aktivnijeg, dinamičnijeg perioda koji je pred nama, a u kojem imamo za cilj intenzivirati izgradnju autoceste u Hercegovini. Skorim završetkom aktivnosti na dionici Počitelj-Zvirovići te početkom radova na izgradnji tunela Prenj i dionica Mostar sjever-Mostar jug i Tunel Kvanj-Buna koje planiramo ugovoriti u ovoj godini, otvaramo nove perspektive poslovnoj zajednici i dižemo na višu razinu ekonomski potencijal ovog dijela BiH”, istaknuo je v.d. direktor JP-a Autoceste FBiH Denis Lasić.

Most Počitelj projektiran je kao kontinuirani prednapeti gredni most s glavnim rasponom od 147 metara, promjenjivog sandučastog poprečnog presjeka i jedinstvenom konstrukcijom za oba kolovoza, te stupovima monolitno povezanim s rasponskom konstrukcijom koja se izvodi slobodno konzolnom gradnjom, priopćeno je iz Autocesta FBiH.

Uložena ogromna količina materijala

Ukupna količina materijala ugrađena u most je 38.000 kubnih metara betona, 9.000 tona armature i 1.500 tona kablova za prednaprezanje, dok će u narednom periodu biti ugrađeno i 20.000 kvadratnih metara asfalta i hidroizolacije.

Izvođač radova na mostu koji se nalazi nedaleko od povijesnog naselja Počitelj po kojem je i dobio ime je konzorcij koji čine: Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).

Izgradnja mosta Počitelj, mosta kojim se premoštava magistralna cesta M-17, rijeka Neretva i željeznička pruga Sarajevo – Ploče, financira se iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF), a ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

Završetak gradnje mosta Počitelj očekuje se na jesen ove godine.

„Današnje spajanje mosta Počitelj možemo slobodno označiti kao početak aktivnijeg, dinamičnijeg perioda koji je pred…

Posted by Autoceste FBiH on Thursday, July 6, 2023