Sprind investirao u novu liniju za tjesteninu 200.000 KM

sprind

Sarajevska prehrambena industrija Sprind d.d. Sarajevo nedavno je investirala 200.000 KM u novu liniju za proizvodnju tjestenine. Zahvaljujući novoj proizvodnoj liniji, Sprind će tržištu ponuditi polugotova smrznuta jela, kao i kvalitetnu svježu tjesteninu.

“Ovom investicijom Sprind će biti prva domaća kompanija koja će tržištu ponuditi popularna jela sa originalnim italijanskim recepturama. Novim brendom ćemo obogatiti proizvodni portfolio Sprinda. Ova investicija dolazi u vrijeme velikih promjena i napretka za sarajevsku kompaniju, ali i jedan novi početak u razvoju kompanije u pravcu inovacija u kontekstu gotovih i polugotovih jela. Poznato je odranije da je upravo Sprind od svog osnutka diktirao pravce razvoja cijeloj jednoj industriji, pogotovo kada je riječ o tehnološkim rješenjima za proizvodnju nekih tradicionalnih jela bosanske kuhinje, ali i programa dubokozamrznutih jela. Ovom investicijom mi smo ponovno otvorili procese koji idu u pravcu inovacija i tehnološkog napretka”, kazao je Memnun Trako, direktor Sprinda.

Novi pogon Sprinda može proizvoditi nekoliko desetina različitih proizvoda, a kapaciteti zavise upravo od vrste proizvoda. U prvoj fazi to će biti gotova i polugotova smrznuta jela na bazi tjestenine, a planirana je i proizvodnja svježe tjestenine.

sprind1

“Novim projektom Sprinda otvaraju se nova radna mjesta. Osim toga, svježa tjestenina je europski i svjetski trend zdrave ishrane, a prema našim informacijama u ovom momentu niko u BiH nema ovakvu vrstu proizvodnje”, rekao je Trako.

Početkom prošle godine Sprind je bio u vrlo teškoj situaciji, a danas je, zahvaljujući akviziciji AS GROUP, pretvoren u stabilnu domaću kompaniju. Sprind danas zapošljava 150 radnika, a u proizvodnom portfoliu ima oko 150 artikala.