Paket ekonomskih mjera

Srbija svakom punoljetnom građaninu obećala po 100 eura pomoći

euri-novcanice-stoje-sveznji-reuters-main_1

On je istakao da je vrijednost paketa pomoći u visini polovine godišnjeg budžeta Srbije

Ministar finansija Srbije Siniša Mali predstavio je danas 5,1 milijardu vrijedan paket ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica epidemije virusa korona na privredu, koji predviđa podršku preduzećima da očuvaju likvidnost, a ne otpuštaju radnike, kao i isplatu po 100 eura svakom punoljetnom građaninu.

Mali je na konferenciji za novinare rekao da paket mjera ima dva cilja – očuvanje nivoa zaposlenosti i pomoć preduzećima koja su najviše pogođena, prevashodno preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru, ali pomoć neće dobiti oni koji su od uvođenja vanrednog stanja smanjili broj zaposlenih za više od 10 odsto.

On je istakao da je vrijednost paketa pomoći u visini polovine godišnjeg budžeta Srbije.

Mali je precizirao da će preduzećima biti omogućeno odgađanje plaćanja poreza na zarade i doprinose u periodu vanrednog stanja, najmanje tri mjeseca, odgađanje plaćanja poreza na dobit za drugi kvartal, te oslobađanje PDV-a za sve sve koji doniraju na teritoriji Srbije, a ukupna vrijednost je 1,3 milijarde eura.

On je naveo da će sva privatna preduzeća ove obaveze moći da plate na 24 rate, ali ne prije januara 2021. godine čime se preduzeća ohrabruju da ne otpuštaju zaposlene i da isplaćuju neto zarade.

Paket predviđa i direktnu pomoć svim preduzetnicima – paušalcima, mikro malim i srednjim preduzećima u iznosu od tri minimalne zarade u naredna tri mjeseca, što obuhvata više od 900.000 ljudi, kao i podršku od 50 odsto minimalne zarade za sve one koji su dobili rješenje o prestanku rada tokom vanrednog stanja u velikim preduzećima.

Za podršku likvidnosti privrede predviđene su 2,2 milijarde eura, pri čemu 200 miliona kroz Fond za razvoj krediti sa jedan posto kamate, a predviđena je i garantna šema od dvije milijarde eura kroz kredite iza kojih stoji država, kako bi preduzetnici mogli da obezbijede obrtna sredstva.

Govoreći o jednokratnoj pomoći od 100 eura u dinarskoj protivvrijednosti svim punoljetnim građanima Srbije, Mali je objasnio da je to podrška i želje da se unese jedna doza optimizma.

“Da pokažemo koliko je Srbija u ovom trenutku jaka i da svakom sugrađaninu omogućimo da dobije oko 12.000 dinara. To je dobro za potrošnju i likvidnost, ali je i način na koji, kao država želimo da podržimo sve građane da zajedno prođemo kroz sve ovo”, rekao je Mali.