Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

spas vide u mmf-u

Srbiji na naplatu stiže čak 4,6 milijardi eura duga! Da bi vratili, morat će se opet zadužiti

euro novac unsplash

Mali je dodao da je dogovor sa MMF-om o stend baj aranžmanu izuzetno važan za Srbiju, o čemu govori činjenica da su već po objavljivanju vijesti o kraju pregovora obveznice kojima se trguje na međunarodnom tržištu zabilježile pad stope prinosa za jedna procentni poen

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da naredne godine dospijeva oko 4,6 milijardi eura duga, sto će biti plaćeno iz novih zajmova i emisijom obveznica na domaćem tržištu.

„Naredne godine dospijeva oko 4,6 milijardi eura direktnih obaveza, od čega je 67 procenata unutrašnji dug, 10 procenata su obaveze prema Svjetskoj banci, Evropskoj investicionoj banci i drugim međunarodnim finansijskim institucijama, a 16 procenata su bilateralni ugovori“, rekao je Mali u intervjuu za današnju “Politiku”.

Naglasio je da je Ministarstvo finansija blagovremeno planiralo načine obezbjeđivanja sredstava za otplatu ovih obaveza, tako da su već sredinom godine počeli pregovore sa različitim institucijama, kako bi se obezbijedila dovoljna podrška, a planira se da dio duga bude otplaćen i emisijom obveznica na domaćem tržištu.

„Srbija nema visoke stope kamata na dug. Očekujem da će učešće kamata u BDP-u nekoliko narednih godina ostati oko dva odsto, što je dobra pozicija da izbegnemo izazove. Na kraju 2022. iznosiće oko 1,6 odsto, a 2015. je bilo čak 2,9 odsto BDP-a“, istakao je Mali.

Mali je dodao da je dogovor sa MMF-om o stend baj aranžmanu izuzetno važan za Srbiju, o čemu govori činjenica da su već po objavljivanju vijesti o kraju pregovora obveznice kojima se trguje na međunarodnom tržištu zabilježile pad stope prinosa za jedna procentni poen.

„Sredstva od MMF-a ćemo povlačiti po potrebi, za vraćanje starih dugova i kako bismo održali finansijsku stabilnost“, objasnio je Mali.