Biznis

bravo!

Srednja škola u Livnu uvodi pogon za proizvodnju sokova

23/06/2019

Dobili su mlin za usitnjavanje plodova, zatim pumpu za pretakanje soka, hidrauličnu pumpa za cijeđenje kaše, rezervoar za prijem soka, stolni pasterizatir za ručno punjenje soka, te prihvatni rezervoar za bistrenje soka

Srednja strukovna škola Silvije Strahimir Kranjčević iz Livna od iduće godine prerađivat će voće u sokove u svom novom pogonu koji se nalazi u sastavu škole.

Po riječima direktora škole Saše Grabovca, Srednja strukovna škola iz Livna potpisala je ugovor o preuzimanju malog pogona za preradu voća i proizvodnju sokova što je donacija Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu u okviru projekta “Potpora pripremi planiranja lokalnog razvoja vođenog zajednicom” koji je finansiralo Ministarstvo poljoprivrede Mađarske.

Tim ugovorom dobili su mlin za usitnjavanje plodova, zatim pumpu za pretakanje soka, hidrauličnu pumpa za cijeđenje kaše, rezervoar za prijem soka, stolni pasterizatir za ručno punjenje soka, te prihvatni rezervoar za bistrenje soka.

Na koji način će funkcionirati rad u školi pojasnio je direktor Grabovca koji je kazao kako će porodična poljoprivredna gazdinstva s prostora cijelog kantona, ali i regije kod njih moći donosit svoje proizvode, a oni će za njih za sada pravit sokove, a kasnije i džemove, odnosno druge proizvode kad se za to stvore uslove.

– Dio proizvoda ćemo zadržavati za sebe, kao neki vid simbolične naknade – ustvrdio je Grabovac.

Projekt je, dodao je, zapravo ulaganje u poboljšanje kvalitete života, a škola će dati priliku svojim učenicima da se obuče za rad u malim proizvodnim pogonima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.