Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dualni sistem

Srednjoškolci iz Sarajeva završili trogodišnju praksu u Sparkasse banci

Ucenici Ekonomske skole (1)

Nova znanja i kompetencije za konkurentnost na tržištu rada BiH

Prva generacija učenika JU Srednja ekonomska škola Sarajevo, koja se obrazuje po dualnom sistemu, nedavno je završila trogodišnju praksu u Sparkasse banci. Tim povodom, Banka je upriličila druženje u kojem su praktikanti, njihovi profesori i mentori iz Sparkasse banke, sumirali svoja iskustva i utiske, te istakli sve prednosti učeničke prakse u jednoj ovakvoj ustanovi.

Tokom pomenutog perioda pet uposlenika Banke bilo je zaduženo za mentorisanje sedam učenika Srednje ekonomske škole. Tom prilikom praktikantima je omogućeno sticanje širokih praktičnih znanja koja će im koristiti u sticanju diplome bankarskih službenika, ali i prvim profesionalnim iskustvima. Dualni sistem obrazovanja, čiju realizaciju podržava i Sparkasse banka, podrazumijeva obaveznu praksu tokom tri godine školovanja, prema kojem su đaci dužni pohađati praksu tri dana sedmično, a dva provoditi na nastavi.

„U skladu s kontinuiranom opredijeljenošću da podržava obrazovanje i profesionalni razvoj mladih, Sparkasse banka je prije tri godine uspostavila saradnju sa JU Srednja ekonomska škola Sarajevo. Naš zadatak je bio prenijeti znanja naših stručnjaka na ove mlade ljude, ojačati njihove kompetencije i biti njihov vjetar u leđa kako bi bili što spremniji i konkurentniji prilikom izlaska na tržište rada. Sparkasse banka i na ovaj način želi pružiti podršku mladim ljudima u cilju njihovog osnaživanja, ostanka i doprinosa ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine“, kazala je Lejla Mulalić, direktorica Direkcije za upravljanje ljudskim resursima Sparkasse banke.