Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savez samostalnih sindikata BiH

SSSBiH: Dosljedno ispoštovati dopunjeni Zakon o električnoj energiji

struja

Iz SSSBiH, u saopćenju za javnost, navode da su posljednjih dana mnoge firme u Federaciji BiH od Elektroprivrede BiH dobile “ugovore o tzv. rezervnom snabdijevanju električnom energijom za prva dva mjeseca ove godine, sa cijenom koja je i do šest puta ili 600 posto veća od prošlogodišnje”

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) traži da se dosljedno ispoštuje dopunjeni Zakon o električnoj energiji, bez bilo kakvih postupaka koji bi u konačnici doveli do ugrožavanja radno-pravnog i materijalnog statusa radnika, te dodatnog poskupljenja svih roba i usluga.

Iz SSSBiH, u saopćenju za javnost, navode da su posljednjih dana mnoge firme u Federaciji BiH od Elektroprivrede BiH dobile “ugovore o tzv. rezervnom snabdijevanju električnom energijom za prva dva mjeseca ove godine, sa cijenom koja je i do šest puta ili 600 posto veća od prošlogodišnje”.

– Drugim riječima, samo za ova dva mjeseca bi trošak električne energije iznosio kao za cijelu prošlu godinu. Uz to, preostalih deset mjeseci će plaćati električnu energiju 20 posto skuplje. Na godišnjem nivou bi to značilo povećanje cijene za oko 120 posto, iako je dopunom Zakona o električnoj energiji, koji je krajem prošle godine usvojio Federalni parlament, poskupljenje ograničeno na maksimalno 20 posto. Uz to, firmama se prijeti isključenjem struje ukoliko ne potpišu novi ugovor – navode iz SSSBiH.

Dodaju da je apsolutno neprihvatljivo “ovakvo nepoštivanje institucija, ali i radnika i građana, od jednog javnog preduzeća čiji smo svi mi, građani Federacije BiH, vlasnici”.

– Nismo mi dužni plaćati ceh svih dubioza, izgubljenih višemilionskih sporova, nerada, neznanja, uhljebljavanja, i godina lošeg rukovođenja, posebno u rudnicima. S obzirom da vlasti nisu dosad učinile ništa da spriječe divljanje cijena, ovo je prilika da intervenišu tamo gdje bez sumnje mogu i tako bar malo olakšaju život svim građanima – saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH.