Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Smanjene za 200 KM

SSSBiH: Sramna odluka o smanjenju plata rudarima u RMU Zenica

rudari

Naglašavaju da je za sindikat apsolutno neprihvatljivo smanjenje plata bilo kojem radniku, posebno u vrijeme kada svoj posao obavljaju u otežanim uslovima

U Savezu samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine smatraju sramnom i potpuno neprihvatljivom odluku nadležnih iz RMU Zenica da radnicima u tom rudniku umanje plate u prosjeku za 200 KM.

Ističu da, imajući na umu činjenicu da su od početka pandemije rudari savjesno obavljali svoje svakodnevne poslove i da su, uprkos otežanim uslovima rada, ispunili plan, postavlja se pitanje kakva se poruka šalje tim radnicima.

– Znači li to da se njihov rad, trud i rizikovanje života ‘nagrađuje’ umanjenjem plate? Je li to, ustvari, početak realizacije scenarija kojem se Savez samostalnih sindikata BiH oštro usprotivio, a kojim je planirano smanjenje plata svim zaposlenim u javnom sektoru i javnim kompanijama? Znači li to da istu poruku narednih dana od svojih poslodavaca trebaju očekivati i medicinski radnici, policajci ili zaposleni u obrazovanju – pitaju se u SSSBiH.

Naglašavaju da je za sindikat apsolutno neprihvatljivo smanjenje plata bilo kojem radniku, posebno u vrijeme kada svoj posao obavljaju u otežanim uslovima.

Također, navode da postoje mnoga mjesta s kojih se u ovom trenutku mogu povući sredstva i time nadomjestiti eventualni gubici i osigurati funkcionisanje fondova, zavoda i slično.

Tu, prije svega, misle na razne naknade i paušale koje primaju izabrani dužnosnici na svim nivoima, kao i njihove previsoke plate, finansiranje političkih stranaka iz budžeta, kreditna sredstva koja su na računima ministarstava, a koja nisu utrošena na kapitalne investicijske projekte, itd.

– S obzirom na navedeno, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine daje punu podršku rudarima iz RMU Zenica koji su danas obustavili rad u oba jamska pogona. Nadamo se da će ta sramna odluka biti promijenjena i da će rudari dobiti puni iznos svojih pošteno zarađenih plata – saopćeno je iz SSSBiH.