Pismo Novaliću

SSSBiH traži pregovore o minimalnoj cijeni rada u FBiH

radnici

U pismu se navodi da nepostojanje propisa kojim se garantuje najniža cijena rada predstavlja direktno kršenje Konvencije 131. Međunarodne organizacije rada, koja predstavlja sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine

Generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata Sharon Burrow, na zahtjev predsjednika Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) Selvedina Šatorovića, uputila je pismo premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću “zbog prekida socijalnog dijaloga i nepostojanja propisa kojim se garantuje minimalna plaća radnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz SSSBiH.

U pismu se navodi da nepostojanje propisa kojim se garantuje najniža cijena rada predstavlja direktno kršenje Konvencije 131. Međunarodne organizacije rada, koja predstavlja sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine.

– Generalni sekretar najveće svjetske sindikalne organizacije, koja predstavlja 175 miliona radnika širom svijeta, pozvala je vlasti da se uključe u istinski socijalni dijalog i osiguraju da svi radnici u BiH imaju zagarntovanu minimalnu plaću i poštovanje njihovih radnih prava u skladu sa Općim kolektivnim ugovorom – kaže se u saopćenju SSSBiH.

Također, predsjednik SSSBiH Šatorović pozvao je aktere socijalnog dijaloga u Federaciji BiH da što prije sjednu za pregovarački sto kako bi se dogovorila najniža cijena rada u Federaciji BiH i time “spriječio daljnji odlazak mladih ljudi iz naše zemlje”.