Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

turizam

Šta u Neumu očekuju od ove turističke sezone: Dosta ovisi od odluke Vijeća ministara

Pune gradske plaže u Neumu
28.06.2020., Neum - Gradjani Bosne i Hercegovine napunili plaze. Photo: Denis Kapetanovic /PIXSELL

Kada je riječ o procjeni potencijalnih rezultata ove sezone u odnosu na one zabilježene tokom 2019. godine, Krešić kaže kako se ipak neće dosegnuti ta razina

Turistička sezona koja je pred nama trebala bi rezultirati boljim pokazateljima u odnosu na prošlu i pretprošlu većim brojem dolazaka i noćenja, a posljedično i snažnijim finansijskim benefitima, no, na osnovi svih dostupnih podataka, kao i još uvijek prisutnim neizvjesnostima, ipak se neće moći dosegnuti rezultati zabilježeni 2019. godinu, piše Večernji list BiH.

Turistički radnici diljem BiH ovih se dana aktivno pripremaju za realizaciju pripremnih aktivnosti na kojima su radili u proteklom razdoblju, a posebno je užurbano u regiji Hercegovine, koja, tradicionalno, u ljetnim mjesecima privlači najveći broj turista.

Ono što je do sada zabilježeno u predsezoni otvara prostor velikom optimizmu i vraća nadu u oporavak turističkog sektora. Andrija Krešić, direktor  Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, u razgovoru za Večernji list ističe kako su očekivanja velika i svi su mišljenja kako bi sezona trebala biti dobra, a posebice u odnosu na prethodne dvije.

Kada je riječ o procjeni potencijalnih rezultata ove sezone u odnosu na one zabilježene tokom 2019. godine, Krešić kaže kako se ipak neće dosegnuti ta razina.

– No dobro je da se situacija popravlja te da kreće naprijed. Naravno, tu su prisutni i neki viši faktori jer ne znamo što će biti s pandemijom, tu je i rat u Ukrajini, a nije dobra ni odluka za europske i druge državljane, odnosno taj režim na granici koji bi trebalo mijenjati – upozorio je Krešić.

Predlaže stoga ukidanje potvrda koje su i dalje na snazi pri ulasku u BiH, osim za državljane susjednih zemalja – Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Uputio je i apel nadležnima u Vijeću ministara BiH kako bi se olakšao ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

– Mislim kako bi to umnogome pridonijelo većem broju dolazaka na prostor Bosne i Hercegovine, a samim time i na prostor naše županije – kazao je Krešić.

Regija Hercegovine sa svojim iznimnim turističkim potencijalima ima i mogućnosti ostvarivanja suradnje s dalmatinskim županijama u susjednoj Republici Hrvatskoj, a napose projektima međugranične suradnje. Na turizam se pritom gleda kao na ekonomsku granu koja, poglavito u zaleđu, ima mogućnost snažnijeg razvoja, a samim time i podizanja standarda u nizu lokalnih zajednica na jugu Hercegovine.