Štete od suše u poljoprivredi u Sloveniji na razini katastrofalne 2003. godine

susa-kukuruz

Posljedice višemjesečne suše u Sloveniji su katastrofalne, a nisu ih ublažile niti oborine zadnjih dana koje su za usjeve došle prekasno, potvrđuju i službene procjene.

Državna tajnica u ministarstvu poljoprivrede Tanja Strniša kazala je da su štete u poljoprivredi na razini katastrofalne suše iz 2003. godine, kad je u poljoprivredi bilo za 120 miliona eura štete.

Poljoprivrednici do 1. septembra štetu moraju prijaviti, a oni kod kojih šteta prelazi 30 posto proizvodnje imaju pravo na pomoć iz proračunske pričuve.

Slovenija osim toga planira povećati stope sufinanciranja za uvođenje sistema navodnjavanja u poljoprivredi, te sustave orošavanja i postavljanja protugradnih mreža za uzgajivače voća i povrća.

Program pomoći poljoprivrednicima aktivirat će se u listopadu i neće biti potrebno donošenje posebnog interventnog zakona jer posljedice suše već po sadašnjim zakonskim propisima imaju opseg prirodne katastrofe, ocjena je slovenskog ministarstva za poljoprivredu.

Suša je bila najizraženija u jugoistočnoj Sloveniji, gdje je u junu i julu palo samo 40 posto u to vrijeme uobičajenih oborina.

Zbog manjka stočne hrane, nekošnje i smanjenog uroda kukuruza, postoje planovi o odobravanju povoljnijih kredita stočarima za kupnju stočne hrane iz uvoza, kako ne bi smanjivali proizvodnju i praznili staje, što bi izazvalo rast cijene mesa i većeg uvoza.