Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"ToMontenegro"

Stigla prva zamjena za Wizz Air, letovi za dvije zemlje iz Tuzle

wizz air tuzla
FOTO: Aerodrom Tuzla

Negativan odgovor do sada je stigao od civilnih zrakoplovnih vlasti Švedske, Danske, Austrije i Njemačke, dok se odgovor čeka od Luksemburga.

Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine, izdala je danas avio-operatoru “ToMontenegro” iz Crne Gore odobrenje za obavljanje operacija između BiH i Nizozemske, odnosno BiH i Turske.

Letovi između BiH i Nizozemske odvijat će se sa aerodroma u Tuzli i Mastrihtu, a između BiH i Turske sa aerodroma u Tuzli i Istanbulu.

Direkciji za civlno zrakoplovstvo BiH se Aerodrom Tuzla obratio u petak, 6. oktobra 2023. godine sa molbom za dezignaciju operatora „ToMontenegro“ za obavljanje operacija sa ovog aerodorma ka nekoliko zemalja EU.

BHDCA je u ponedjeljak 9. oktobra 2023. uputila službeni zahtjev zrakoplovnim vlastima država EU (Švedska, Danska, Njemačka, Luksemburg i Austrija), u koje je operator „ToMontenegro“ namjeravala da obavlja operacije iz BiH, sa upitom da li bi te države prihvatile dezignaciju koju bi BHDCA izdala operatoru „ToMontenegro“.

BHDCA je, do sada, a pozivajući se na ECAA sporazum, dobila samo dva pozitivna odgovora – Nizozemske i Turske na osnovu kojih su i izdata odobrenja BHDCA.

Negativan odgovor do sada je stigao od civilnih zrakoplovnih vlasti Švedske, Danske, Austrije i Njemačke, dok se odgovor čeka od Luksemburga.