Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Strategija razvoja građevinske industrije u FBiH u završnoj fazi

gradjevina-radnici

Vlada Federacije BiH, odnosno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije zajedno s Privrednom komorom FBiH (PKFBiH), kao nosiocem aktivnosti, u završnoj je fazi izrade ključnog strateškog dokumenta za razvoj industrije građevinskog materijala (IGM) u FBiH.

– Cilj ovog dokumenta jeste da istakne opće karakteristike i probleme koje ima industrija građevinarstva u FBiH, ali i da odredi namjeru države u ovoj oblasti, predloži mjere i aktivnosti koje se trebaju poduzeti da bi svako privredno društvo ili pojedinac znali koji je putokaz i kuda treba da se kreću u svojim poslovnim namjerama, s težnjom konačnog oporavka i napretka ove privredne grane – izjavila je za Fenu Dženana Hodžić, sekretarka za građevinarstvo i IGM u PKFBiH

Naglasila je da strategija razvoja IGM predstavlja dio strategije razvoja FBiH i strateški pristup građevinarstvu putem aktivnosti koje su utvrđene u jednom dugoročnom razvojnom dokumentu, te da kompetetno može da služi nadležnim organima i institucijama, kao i privrednim subjektima iz ove djelatnosti za definiranje dugoročne politike za razvoj građevinske djelatnosti.

-Pod građevinskom industrijom podrazumijevamo čitav opus privrednih aktivnosti koje se objedinjuju i koje završavaju na nekom objektu i to ne podrazumijeva samo proizvodnju građevinskog materijala i opreme, nego jedan širi pojam uključujući i građenje – dodala je Hodžić ističući da je građevinarstvo jedna propulzivna, vioskoakumulativna i izvozna privredna grana.

Razvoj industrije građevinskih materijala baziran na principima održivog razvoja, tretman i stepen konzumiranja energije, zagađenje prostora, reciklaža, subvencije države, zapošljavanje, obrazovanje – neke su stavke koje čine sadržaj ovog strateškog dokumenta.

– Forsiranje proizvodnje građevinskog materijala na bazi prirodnih resursa je bitan segment u oblasti građevinarstva koji osigurava dinamičnost, produktivnost i kreativnost ovog sektora – dodala je Hodžić.

Praktična implementacija Strategije razvoja građevinarstva, po njenim riječima, zavisi od politika koje se implementiraju u Vladi, ministarstvima, lokalnoj samoupravi i opće političke situacije u zemlji.

– Nemoguće je izbjeći politički utjecaj u razvoju građevinarstva i zbog toga je veoma važno da politika pravilnim odnosom i odgovarajućim odlukama doprinosi razvoju građevinarstva, prevashodno donošenjem odluka za razvijanje strateških projekata – dodala je Hodžić.

Po njenim riječima, o ovom dokumentu održane su dvije javne rasprave u Sarajevu i Tuzli da bi se došlo do praktično orijentiranog strateškog dokumenta za razvoj industrije građevinarstva.